nieuws

Bouwanalisten: HBG zal gedane biedingen opnieuw moeten bestuderen

bouwbreed

Bouwanalisten durven na het vernietigende oordeel van de Ondernemingskamer nauwelijks nog voorspellingen te doen over de afloop van de voortdurende baggersoap. “Aandeelhouders hebben deze slag gewonnen, maar de baggeroorlog is nog niet voorbij.”

Eigenlijk had niemand verwacht dat HBG teruggefloten zou worden door de Ondernemingskamer. Dat president mr H. Willems van de Ondernemingskamer het beleid van het Rijswijkse bouw- en baggerbedrijf compleet doormidden zaagde, kwam dan ook als een volslagen verrassing voor veel analisten.

“Met het beleid van HBG is ondubbelzinnig de vloer aangeveegd”, vindt M. Aupers van Rabo Securities. “HBG heeft zelfs niet een half puntje gescoord.” Analist R. Westeneng van SNS Securities denkt er al niet anders over. “De aandeelhouders hebben de zaak met dubbele cijfers gewonnen.”

De rechter legde woensdag de baggerfusie tussen HBG en Ballast Nedam stil en beval een onderzoek naar het beleid van HBG over de afgelopen 18 maanden. Volgens Willems heeft het bestuur niet voldoende duidelijk gemaakt waarom de biedingen van Boskalis en Heijmans terzijde zijn geschoven ten faveure van samenwerking met Ballast Nedam. Bovendien zijn de aandeelhouders slecht geïnformeerd en zelfs bewust op het verkeerde been gezet door de indruk te wekken dat de aandeelhouders in vergaande mate betrokken zouden worden bij de besluitvorming.

Cassatie

“De eerste slag is gewonnen door de aandeelhouders”, zegt Aupers, “maar de baggeroorlog is nog niet voorbij.” Volgens de Rabo-analist is nu van alles mogelijk. “HBG kan in cassatie gaan, maar kan ook het ingestelde onderzoek afwachten. Een andere optie is dat HBG met Boskalis, Heijmans of andere partijen gaat praten.”

Een ding staat in ieder geval vast: HBG zal de gedane biedingen opnieuw moeten bestuderen en uiteindelijk een nieuw besluit moeten nemen. Niet uitgesloten is dat de keuze daarna wederom op Ballast Nedam valt. “Dat kan”, zegt Aupers, “maar de rechter heeft wel heel duidelijk aangegeven dat HBG de keuze om met Ballast Nedam te gaan baggeren beter moet onderbouwen. Ze zullen in Rijswijk alles uit de kast moeten halen, willen ze kunnen aantonen dat de deal met Ballast beter is dan het bod van Boskalis.”

A. Mulder van Metzler Nederland verwacht dat HBG uiteindelijk toch voor de joint venture met Ballast Nedam kiest. “Tenzij Boskalis met een nog hoger bod komt. Dan wordt het allemaal wel heel moeilijk voor HBG. Bij Boskalis zit nog wel wat ruimte.”

HBG wacht volgens de analisten de moeilijke taak om de vertrouwensbreuk met de aandeelhouders te lijmen. “De uitspraak heeft de verhoudingen verder op scherp gezet”, zegt Westeneng. Hij vindt overigens wel dat het enquête-onderzoek eerst afgewacht moet worden, alvorens conclusies te trekken over de handelwijze van HBG. “De rechter heeft gezegd dat er gegronde redenen zijn om te twijfelen aan een juist beleid, maar het onderzoek moet nog vaststellen of er ook echt sprake is van wanbeleid.”

Tot dan moet Reigersman aanblijven als bestuursvoorzitter, vindt Mulder. “Een vertrek van Reigersman zou te veel onrust geven. De laatste jaren zijn er bij HBG al teveel bestuurswisselingen geweest, dat is niet goed voor een consistente lijn.” Westeneng: “Lijmen van de vertrouwensbreuk is haast een onmogelijke taak.”

Reageer op dit artikel