nieuws

Bouwaandeel levert hoogste rendement

bouwbreed Premium

De bouwnijverheid heeft in het tweede kwartaal van dit jaar van alle sectoren het hoogste rendement behaald op de Amsterdamse effectenbeurs. De bouw, die ook in het eerste kwartaal het best scoorde, lijkt daarmee optimaal te profiteren van het dalende vertrouwen in fondsen van de nieuwe economie.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam het rendement van de bouwfondsen uit op 18,4 procent. Dat is fors meer dan het gemiddelde rendement van alle Nederlandse aandelen, dat 3,5 procent bedroeg. De bouwsector laat vrijwel alle sectoren ver achter zich.Alleen de consumentengoederenindustrie, met een rendement van 10,4 procent, komt enigszins in de buurt.

Overigens doen de bouwfondsen het al ruim anderhalf jaar uitstekend op de beurs. Vorig jaar bedroeg het rendement 31,7 procent, waarmee de bouw al nummer een stond. Over het eerste kwartaal van dit jaar scoorde de bouw een rendement van 11,6 procent.

Het Rijswijkse bouw- en baggerbedrijf HBGkende in het tweede kwart van dit jaar het hoogste rendement. Mede onder invloed van het bod van Boskalis op HBG’s baggerdivisie HAM, won de koers maar liefst 37,2 procent in de afgelopen drie maanden. Ook het aandeel Boskalis deed het goed met een rendement van 21,4 procent. De koers van Ballast Nedam profiteerde eveneens van de baggerstrijd rondom HBG; de koers steeg met 6,7 procent.

Aandelen Koninklijke Volker Wessels Stevin werden 11,1 procent meer waard. Heijmans, door bouwanalisten vaak het lievelingetje van de beurs genoemd, zag de koers met ‘maar’ 5,1 procent stijgen.

Minste stijging

Van de beursgenoteerde bouwbedrijven deed BAM NBM het het minst: de koers steeg met 4,4 procent. Het rendement van installatieconcern GTI steeg met 25 procent. In april werd bekend dat de installateur overgenomen wordt door het Belgische Tractebel. Beleggers reageerden positief.

Het CBS constateert dat vooral de fondsen van de nieuwe economie “in de hoek waar de klappen vallen” zitten. De sector transport, opslag en communicatie, waaronder de telecombedrijven vallen, kende een rendement van min 17,2 procent. Ook de niet-financiële dienstverlening, waarin veel it-bedrijven zitten, daalde fors, met 7 procent, aldus het CBS. Beleggers keren na de vele faillissementen in de ict-sector steeds meer terug naar de ‘oude economie’. De bouwsector lijkt daarvan te profiteren.

Vergeleken met de bouwfondsen scoorden de vastgoedaandelen op de Amsterdamse beurs maar matig. Met een rendement van 6 procent deden ze het evenwel beduidend beter dan het gemiddelde van alle Nederlandse aandelen. Overigens blijft de Amsterdamse effectenbeurs met een rendement op aandelen van 3,5 procent achter bij het wereldgemiddelde. De MSCI-wereldherbeleggingsindex steeg in de afgelopen drie maanden met 9,3 procent.

Reageer op dit artikel