nieuws

Bouw tweede zeesluis IJmuiden stapje dichterbij

bouwbreed

De bouw van een tweede zeesluis in het Noordzeekanaal bij IJmuiden is een stapje dichterbij gekomen.

Minister Netelenbos (verkeer) en de regio hebben afspraken gemaakt over de onderzoeken die nog nodig zijn voor een definitief besluit over de aanleg kan worden genomen. Dat moment is medio 2002 voorzien.

Amsterdam, de provincie Noord-Holland en de Industrievereniging Noordzeekanaal hebben haast met de aanleg van de nieuwe sluis. De oude is te klein en vormt een belemmering voor de groei van de Amsterdamse haven. De regio is bereid 20 procent bij te dragen aan de kosten, die tussen de 1,2 en 1,5 miljard bedragen. Door zelf geld in het ‘rijkswerk’ te steken, hoopt de regio Netelenbos over de streep te trekken de rest voor haar rekening te nemen. De minister heeft nog niets toegezegd. Als de minister niet akkoord gaat, kan de regio pas bij de verdeling van het geld voor het Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport (MIT) na 2010 meedingen naar financiering.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels