nieuws

Bonus van twee miljoen euro voor Mont Blanctunnel

bouwbreed Premium

Als de werknemers aan de Franse zijde van de Mont Blanctunnel op tijd de restauratie voltooien, kunnen ze een bonus van twee miljoen euro verdelen. Het initiatief komt van de Italiaans-Franse organisatie GEIE (Gruppo di Interesse Economico), die ook in de toekomst de tunnel gaat beheren en uitbaten.

De Italianen hebben eind juli alle hoofdwerkzaamheden voltooid, dankzij een continue bezetting van 250 arbeidskrachten. Dat worden er 500 om de elektrische installatie aan te leggen. Wat hen betreft kan de tunnel begin september geopend worden. Maar de Fransen hebben opnieuw uitstel gevraagd, nu tot 15 november.

Volgens directeur-president van de tunnel, Bianca Vetrino, is er geen garantie dat de doorgang dan ook daadwerkelijk gereed is. Om die reden is de bonus in het leven geroepen, die geheel of gedeeltelijk wordt uitgekeerd bij versnelling van de werkzaamheden.

Inmiddels is aan de Italiaanse tunnelingang de meetapparatuur geïnstalleerd, waarmee de hitte van elke auto wordt aangegeven. De vrachtauto die de brand in maart 1999 veroorzaakte, bleek achteraf al in vlammen te zijn geweest, voordat deze de tunnel inreed. De chauffeur is hiervoor inmiddels veroordeeld, evenals enkele Franse controleurs, die veel te laat alarm hebben geslagen.

Om dergelijke rampen in de toekomst tot een minimum te reduceren, zijn onlangs ook drie superbrandwagens aangeschaft. Deze brandweerwagens, met als naam Janus 4000 omdat ze aan twee zijden een cabine hebben zijn specifiek voor tunnels ontworpen. Ze hebben een hoge mate van automatische besturing.

Reageer op dit artikel