nieuws

Bij Walter Bau gaan 2600 arbeidsplaatsen verloren

bouwbreed

De operatie om de Beierse bouwgroep Walter weer gezond te maken kost 1000 arbeidsplaatsen meer dan de aanvankelijk aangekondigde 1600. De 2600 werkplekken gaan vooral verloren door samenvoegingen en saneringen gericht op de Duitse markt. De binnenlandse bouwprestatie, nu nog 1,7 miljard euro, zal met 30 procent worden teruggebracht. Het concern heeft 15.000 medewerkers.

De bouwgroep van de familie Walter is door aarzelend ingrijpen de afgelopen jaren in steeds zwaarder weer terecht gekomen. In 1999 besloot directeur I. Walter – tevens voorzitter van brancheorganisatie Deutsche Bauindustrie – tot de samenvoeging van Heilit +Woerner en Walter Bau. De fusie was nog niet afgerond of de samensmelting van het vernieuwde Walter met Dyckerhoff & Widmann (Dywidag) kondigde zich aan. Alleen de ook tot de Waltergroep behorende onderneming Züblin ontspringt tot dusverre de dans bij alle fusieperikelen.

Walter Bau heeft voor de komende twee jaar drie strategische wegen uitgezet:

– Omzetreductie in Duitsland.

– Uitvoering van drastische herstructureringen.

– Consequente uitbreiding van attractieve niches.

Het schrappen van 30 procent van de binnenlandse omzet schept volgens Walter de noodzakelijke ruimte om succesvoller in te zetten op kansrijke projecten. Bovendien zal de samenvoeging van lokale vestigingen leiden tot een betere kostenstructuur. Ook voor zelfstandige hoofdkantoren in Augsburg, de stamplaats van familiebedrijf Walter, is geen plaats meer.

Streepje voor

De dochtermaatschappijen voor verkeerswegenbouw, voorspantechniek en projectontwikkeling krijgen vanwege hun ontwikkelingskansen een streepje voor. Dywidag Systems International krijgt nieuwe impulsen om te proberen zijn positie als wereldmarktleider op het gebied van voorspan- en geotechniek te verstevigen. Ook worden goede kansen toegedicht aan de verkeerswegenbouw van Walter-Heilit. Het aanzienlijke bestand aan niet meer te gebruiken bedrijfsterreinen biedt Walter de mogelijk zonder grote risico’s het volume van de projectontwikkeling de komende jaren te verdubbelen.

Walter Bau is na Hochtief, Philipp Holzmann en Bilfinger + Berger het grootste Duitse bouwconcern.

Reageer op dit artikel