nieuws

Ballast Nedam mijdt Britse tender-arena

bouwbreed Premium

De herstructurering van de bouwactiviteiten van Ballast Nedam in het Verenigd Koninkrijk gaan bestuursvoorzitter R. Kottman niet snel genoeg. Het bouw- en baggerconcern gaat zich daar daarom nog meer richten op projecten met hogere marges en lagere risico’s.

Tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers liet Kottman weten dat Ballast Nedam in Groot-Brittannië zich meer en meer “uit de tender-arena” zal terugtrekken. “We zitten daar nog te veel in de traditionele aannemingsmarkt, waar de concurrentie zeer groot is en de marges laag zijn. Daar moeten we uit weg”, aldus de bestuursvoorzitter.

Vorig jaar maakte Ballast Nedam een begin met een ingrijpende reorganisatie, die de komende maanden versneld doorgezet zal worden. Hoewel dat volgens Kottman al heeft geleid tot een kwalitatief betere en minder risicovolle orderportefeuille, zijn de resultaten nog lang niet optimaal.

Drie miljoen

Over het eerste halfjaar van 2001 werd in het Verenigd Koninkrijk een verlies geboekt van 3 miljoen euro. De omzet daalde ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar van 269 miljoen euro naar 203 miljoen euro.

Kottman:”We gaan niet zomaar saneren. Het bedrijf moet omgebouwd worden. Het vizier moet veel meer gericht zijn op andere markten, zoals de pfi-markt (private finance initiative). Dat heeft tijd nodig, maar we gaan krachtig door. Er is weliswaar al voortgang geboekt, maar het gaat ons nog niet hard genoeg.”

Risico

Vorig jaar was ruim 65 procent van de orders afkomstig uit de moordende tendermarkt. Kottman schat dat het percentage nu op ongeveer 57 procent ligt. Streven is om het aandeel werk dat in volle concurrentie wordt aangenomen binnen twee jaar terug te brengen naar 20 procent. “Dat betekent dat we tegen managers gaan zeggen dat ze geen opdrachten meer mogen aannemen die boven een bepaald risico uitkomen of die een te lage marge hebben. We moeten juist meer één-op-één-projecten binnenhalen, vaste relaties aangaan met grote klanten”, aldus de bestuursvoorzitter.

Om op kosten te besparen, worden in het Verenigd Koninkrijk regionale kantoren samengevoegd. “Dat zal ook consequenties hebben voor het personeel”, aldus Kottman. “Werknemers zullen worden overgeplaatst en in sommige gevallen ook worden ontslagen.”

Ballast Nedam prestenteerde gisteren halfjaarcijfers in lijn met de eerder uitgesproken verwachtingen. De nettowinst steeg met 25 procent naar 13 miljoen euro. De omzet bleef met 912 miljoen euro gelijk.

Op pagina 2: Kottman: Ook zonder fusie uitstekende cijfers.

Reageer op dit artikel