nieuws

Arboregels gericht op nieuwbouw

bouwbreed

De regelgeving rond arbeidsomstandigheden is te veel geënt op de de nieuwbouw. Het veilig en gezond werken bij restauratie en renovatie moet meer aandacht krijgen, vinden aannemers die zich hiermee bezighouden.

Dat staat te lezen in het jaarverslag van de Stichting Arbouw, waarin ze zijn terechtgekomen dankzij werkgeversvoorzitter Rob Hoogendoorn, zelf een aannemer in burgerwerk en kleine aannemingen (bukla).

Sinds de, toen nog Europese Gemeenschap, zich ging bemoeien met de arbeidsomstandigheden in de bouw en de richtlijn tijdelijke en mobiele arbeidsplaatsen, is het nodige ten goede gekeerd met de veiligheid en gezondheid op bouwplaatsen. “Maar dan vooral in de nieuwbouw. Daar is de richtlijn op geschreven”, zeggen experts.

En dan ook nog eigenlijk alleen maar voor de ruwbouw, getuige de klachten van mensen werkzaam in de afbouw. “Als wij aan de slag gaan, zijn de steigers weg en is het hijsmaterieel opgedoekt”, is de veelgehoorde klacht van onder meer stukadoors en schilders.

Bij renovatie en restauratie is de situatie vaak nog schrijnender. Niet als het gaat om grote projecten van professionele opdrachtgevers. Die weten wel hoe het moet. Maar vooral bij kleinere, niet-professionele opdrachtgevers kan er veel fout gaan.

Logisch ook meent een aannemer. “Juist in het burgerwerk en de kleine aannemingen is de concurrentie moordend vooral van free-riders en beunhazen. Omdat die lagere kosten hebben dan de regulier gevestigde aannemer, kan die veel lagere prijzen offreren. Die kan alleen concurreren door ‘vermijdbare’ kosten als arbeidsomstandigheden niet te maken. Dat kan ook, doordat er in de markt van onderhoud en renovatie minder is geregeld op dat gebied dan in de nieuwbouw.”

Volgens hem wordt de situatie straks alleen nog maar erger als het Vestigingsbesluit bedrijven, waarmee de bouw nu nog heeft te maken, volledig is afgeschaft. “Dan kan de eerste de beste die een hamer en een zaag kan hanteren zich uitgeven voor aannemer. Dat is niet alleen slecht voor de arbeidsomstandigheden, maar ook de consument wordt er de dupe van. Die kan aan de buitenkant niet zien of er een vakman bezig is of een knoeier. En die lopen er helaas maar al te veel rond.”

Dakgoot

Als voorbeeld laat hij een woning zien waar een beunhaas een dakgoot heeft aangelegd die slordig in een hoek van een graad of 15 naar beneden loopt. “Met afschot heeft dit niets te maken. Die knoeier moet met een kapotte waterpas hebben gewerkt”, zegt hij cynisch.

Bij Arbouw is het bestuur zich inmiddels aan het beraden op welke wijze de regelgeving omgebogen kan worden in de richting van restauratie en renovatie. “Allemaal lief, leuk en aardig, maar dan moet de Arbeidsinspectie die ook goed handhaven. Anders betekent het voor de reguliere aannemer alleen maar extra kosten zonder dat de beunhazen worden aangepakt”, zegt de aannemer.

Reageer op dit artikel