nieuws

Addtek en CRH gaan overname doorzetten

bouwbreed

De plannen voor de overname van de Finse specialist in betonnen vloeren Addtek door de Ierse bouwmaterialengigant CRH zijn voorlopig van de baan. De Europese Commissie vindt dat de combinatie een te sterke positie zou krijgen op de Nederlandse en Finse markt.

Omdat de bedrijven de overname wel willen doorzetten, worden naar alle waarschijnlijk nu Nederlandse bedrijven van de hand gedaan om aan de bezwaren van de commissie tegemoet te komen.

CRH heeft een Europees hoofdkantoor voor producten en materialen in Vlaardingen en is eigenaar van een aantal fabrikanten van bouwmaterialen in ons land. Dat zijn onder meer Buggenum Steenfabrieken, Van Neerbos Bouwmaterialen, Kooy Baksteencentrum, Struijk Verwo Groep en Syntec BV. Verder behoort ook Heras Hekwerken tot dit Ierse concern. Tot Addtek, tot nu toe onderdeel van het Finse Partek, behoren Spanbeton en VBI Verenigde Bouwproducten in Huissen.

De geplande overname van Addtek was al aan Brussel voorgelegd ter toetsing op de Europese concurrentiebepalingen. De commissie bekijkt daarbij met name of door overnames niet een te grote overheersing van de markt in alle of één van de EU-landen kan ontstaan. Om die reden heeft de EU onlangs bijvoorbeeld de spraakmakende beslissing genomen om de fusie tussen General Electric en Honeywell te blokkeren.

Vrijwillig

CRH, de overnemende partij, heeft het niet op een veto van Brussel laten aankomen maar de plannen vrijwillig teruggetrokken. Myles Lee, algemeen financieel directeur, verklaarde tegen Ierse kranten: “We gaan echter wel gewoon door. We zitten al weer rond de tafel met Addtek en hopen dat we een aangepaste overeenkomst kunnen maken.” CRH is al geruime tijd voortdurend op overnamepad, zowel binnen Europa als in de Verenigde Staten. Hoewel daarbij in Europa tot nu toe geen problemen rezen, hebben de Amerikaanse monopolie-autoriteiten wel eerder bezwaar gemaakt tegen geplande overnames.

Reageer op dit artikel