nieuws

Aardbeving schudt Noord-Italië op

bouwbreed Premium

Bij een aardbeving in Noordoost Italië – de hevigste sinds 1924 – zijn ten minste twee doden en tientallen gewonden gevallen. Een persoon wordt nog vermist.

Met duizenden vallende dakpannen, scheurende muren en gillende alarminstallaties leek het wel oorlog. De beving, met een kracht van 5,4 op de schaal van Richter, was het sterkst voelbaar in Bolzano. Naschokken waren voelbaar tot in Venetië. Het epicentrum lag bij Merano, vlakbij Bolzano en niet ver van de Oostenrijkse grens. De schok werd ook in Oostenrijk en Zwitserland gevoeld. De kracht heeft grote stukken land doen verschuiven.

De schade aan gebouwen bleef beperkt, omdat het onderhoud in dit welvarende deel van Italië op hoog niveau staat. Oude palazzo’s zijn bijna allemaal degelijk gerenoveerd. Scheuren in de constructie van de nieuwbouw deden zich nauwelijks voor.

Rondvliegend materiaal richtte echter grote schade aan. Straten in Bolzano werden afgezet, omdat de wegen werden versperd door dakpannen, stukken schoorsteen en glas. Bij een kerk kwamen vier marmeren bollen naar beneden. Een ‘vliegend’ dak van een grote hooischuur zorgde voor een aanzienlijke chaos.

Reageer op dit artikel