nieuws

‘Wieringermeer vertraagt vergunningverlening’

bouwbreed Premium

Machinebouwbedrijf en staalbewerker HGG uit Middenmeer beschuldigt de gemeente Wieringermeer ervan bewust het verlenen van de bouwvergunning voor de nieuwbouw van HGG in Wieringermeer te vertragen.

HGG moet dringend uitbreiden. Het bedrijf maakt stalen buizen voor gebruik in bijvoorbeeld stadions en spoorwegstations. Architecten passen momenteel veelvuldig staalwerk toe en HGG profiteert hiervan. Ruimtegebrek is het gevolg.

In eerste instantie wilde het bedrijf uitbreiden op de huidige locatie. De gemeente Wieringermeer gaf toestemming, maar hield onvoldoende rekening met de komst van een nieuwbouwwijk, aldus HGG-directeur P. Glijnis. Een afstand van 100 meter was voldoende, zei de gemeente, terwijl deskundigen van DHV in opdracht van HGG becijferden dat een 300 meter vereist is. In de onenigheid die volgde, besloot HGG bezwaar te maken tegen de komst van de woonwijk.

Een alternatief werd gevonden in het nieuw aan te leggen bedrijventerrein Robbenplaat in Wieringerwerf. HGG kocht daar 15 hectare aan. Wieringermeer en HGG tekenden vorig jaar maart een overeenkomst dat de gemeente mee zou werken aan een snelle verhuizing (kosten: 10 miljoen gulden). HGG trok in ruil de bezwaren tegen de woonwijk in. De verhuizing van de staalbewerker moet echter nog steeds plaatsvinden. Beide partijen zijn het oneens over de kosten van de inrichting van het terrein.

Stappen

“Wieringermeer vertraagt bewust de vergunningverlening. omdat wij het niet eens zijn met de exploitatieovereenkomst”, beschuldigt Glijnis de gemeente. “Er wordt veel gepraat maar beslissingen worden niet genomen.”

De directeur overweegt juridische stappen te ondernemen als er niet snel een oplossing komt.

Wethouder P. Ruijter stelt dat de bemiddelingspogingen moeten doorgaan. “Anders duurt het nog langer.”

Reageer op dit artikel