nieuws

Voorraad werk daalt in Duitsland

bouwbreed

De Duitse bouwbedrijven met twintig of meer medewerkers hebben in de eerste vier maanden van het jaar voor 50,8 miljard gulden aan nieuwe orders geboekt.

Het opdrachtniveau ligt 12,3 procent onder het niveau van dezelfde maanden in 2000. Dat blijkt uit berekeningen van het Statistisch Bundesamt in Wiesbaden. Volgens brancheorganisatie Deutsches Baugewerbe hebben de bedrijven gemiddeld nog voor 1,7 maand werk in portefeuille. De neergang van de Duitse bouw loopt naar kerngetallen vrijwel uitsluitend in de dubbele cijfers. Zo nam in april het aantal gewerkte uren met 14,6 procent af tot 90,2 miljoen stuks. Het aantal personeelsleden daalde minder sterk en klonk met 11,3 procent in tot 942.000.

De omzet verminderde in april met 12,5 procent tot 14,3 miljard gulden. Gezien de rampzalige cijfers daalde het aantal binnengehaalde orders relatief gering. In de categorie hoogbouw werd in april 3,9 procent minder aan opdrachten genoteerd. De omvang bedraagt nog slechts 71,4 procent van het volume in 1995. De wegen- en tunnelbouwers zakten met 2,8 procent terug tot 87,7 procent van het niveau dat zes jaar geleden gehaald werd.

Betalingsmoraal

Brancheorganisatie Deutsches Baugewerbe concludeert uit een enquête onder de aangesloten bedrijven dat de bouw in mei niet zoals gebruikelijk is aangetrokken. Incidenteel slagen de wegenbouwers erin meer werk in uitvoering te nemen.

De orderportefeuilles van de Duitse bouwers zijn gemiddeld gevuld met opdrachten voldoende voor 1,7 maand. In de oostelijke deelstaten bedraagt de voorraad slechts 1,3 maand. De catastrofale betalingsmoraal en de strikte opstelling van de banken, brengt volgens Deutsche Baugewerbe vooral Oost-Duitse bedrijven aan de rand van de afgrond. De bezetting van de bouwapparaten bedroeg in mei in het oosten en westen respectievelijk 50 en 57 procent.

Reageer op dit artikel