nieuws

Vloeren hangen aan kabels in ‘bomvrij’ gerechtsgebouw

bouwbreed Premium

Het nieuwe federale gerechtsgebouw in Seattle in de Amerikaanse staat Washington wordt het eerste ‘bomvrije’ gebouw in de Verenigde Staten waar een zogeheten hangbrugconstructie zal worden toegepast.

Bij deze methode worden kabels door de vloeren gevlochten en bevestigd aan kabels in de wanden. Valt nu een belangrijke steunkolom weg door een aanslag of door bijvoorbeeld een gasexplosie, dan voorkomt deze hangbrugconstructie dat de vloeren op elkaar storten en de mensen op de betreffende verdiepingen worden verpletterd of als ratten in de val zitten.

Een gebouw is ook mét zo’n constructie na een aanslag waarschijnlijk verloren, maar de mensen die niet direct door de explosie zelf worden gedood hebben meer tijd om weg te komen”, aldus Hirano.

Oklahoma

De hangbrugconstructie is een vinding van het ingenieursbureau Skilling Ward Magnusson Barkshire in Seattle, die voor praktische toepassingen nader werd uitgewerkt met Berkeley-professor Astaneh-Asl en het Lawrence Livermore National Laboratory in Californië.

De aanslag op het Alfred Murrah-gebouw in Oklahoma door Timothy McVeigh in 1995, waarbij 168 mensen omkwamen, was het uitgangspunt van de ingenieurs. Bij die aanslag werd een van de primaire steunkolommen van het gebouw vernietigd, waardoor het grootste deel van de constructie instortte. Skilling kwam met de suggestie voor een constructie die is te vergelijken met die van hangbruggen.

Een proef heeft onlangs aangetoond dat dat werkt. Hierbij maakten studenten een 27 ton zware vloer met daarin kabels vier keer zo zwaar. Onder dat gewicht zakte de vloer 90 centimeter, maar bleef toen hangen. “Het werkt”, riepen ingenieur W. Hirano en professor Astaneh-Asl vervolgens. Na talrijke computertesten was nu ook de échte proef in de Davis Hal van Berkeley geslaagd.

Hydraulische pompen

Helemáál slachtoffers voorkomen is volgens professor Astaneh-Asl onmogelijk. “Een explosie zoals in Oklahoma oefent een duizendmaal sterkere druk uit op de directe omgeving dan de zwaarst denkbare storm. Daar is het menselijk lichaam eenvoudig niet tegen bestand. Maar buiten het centrum van die orkaan van dood en verwoesting hebben mensen een kans om te overleven. Ook als meerdere vloeren boven elkaar hun steun kwijtraken. Daarom hebben wij bij de proef, na het weghalen van de mobiele ondersteuningen, de druk op de proefvloer via hydraulische pompen met nog eens drie extra ‘vloeren’ verhoogd. Dit werkt, ofschoon ik hoop dat dat nooit bewezen hoeft te worden”, aldus Astaneh-Asl.

Over de kosten van de constructie zegt ir. W. Hirano van Skilling: “Het gaat om ongeveer één procent van de totale bouwkosten volgens onze berekeningen. Voor de bescherming die dit systeem biedt is dat weinig. Het voordeel van het systeem is bovendien dat het ook betrekkelijk goedkoop toegepast kan worden in bestaande constructies.”

Aardschokken

Het federale gerechtsgebouw in Seattle wordt, zoals gezegd, het eerste gebouw waar men deze ‘bomvrije’ constructie gaat toepassen. “Wij zullen ongetwijfeld op wat praktische problemen stuiten, maar die kunnen wij dan voorkomen bij de volgende toepassing in het gerechtsgebouw in San Francisco in Californië over twee jaar. Als wij daar – in het aardbevingsgebied Californië dus – meer van deze constructies toepassen, zullen wij op termijn ook kunnen zien hoe dit systeem zich houdt bij aardschokken”, aldus Hirano.

Reageer op dit artikel