nieuws

Vlaamse aannemers zetten asielzoekers in

bouwbreed Premium

De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB), de aannemersorganisatie in Vlaanderen, wil het toenemend tekort aan bouwvakarbeiders wegwerken door asielzoekers in te schakelen.

De VCB mikt op asielzoekers die onlangs legalisering van hun verblijf hebben aangevraagd of reeds een verblijfs- en werkvergunning hebben. De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) heeft bij wijze van proef in haar opleidingscentra in Vlaamse steden zoals Brugge, Herentals en Schoten asielzoekers reeds een bouwopleiding gegeven, vergezeld van een taalcursus. Dit laatste wordt absoluut noodzakelijk genoemd in verband met de veiligheid.

Binnenkort wordt het aantal opleidingscentra met vijf uitgebreid, onder andere in Roeselare. Bijna alle asielzoekers die in de centra een opleiding volgden, hebben al moeiteloos werk gevonden. Volgens de VCB is de motivatie van de cursisten ‘bijzonder groot’.

De Vlaamse minister van werkgelegenheid Landuyt steunt het initiatief financieel. Hij wil het ook verruimen naar allochtonen. Intussen heeft Landuyt de aannemers wel gewaarschuwd om de tot bouwvakkers omgevormde asielzoekers niet uit te buiten. Landuyt: “Ik zal nooit toestaan dat het slaafjes worden die men tijdelijk gebruikt en dan weer aan de kant schuift.”

In 1995 waren er in Vlaanderen nog 12.000 werkzoekende bouwvakkers. In april van dit jaar waren dat er nog 6650. Bij een screening is gebleken dat 60 procent van dit aantal (3990 man) intussen niet meer geschikt is.

Reageer op dit artikel