nieuws

Variomatic: eigen huis ontwerpen via internet

bouwbreed

Zelf je woning vormgeven kan nu via het internet. Surf naar www.variomatic.nl en trek en duw net zo lang aan het basisontwerp tot de gewenste indeling en omvang er staat. De traploos vervormbare geometrie van de Variomatic-woning staat oneindig veel vormen toe.

Met dit concept is een marktaandeel van een procent van de woningbouw te veroveren, gelooft architect Kas Oosterhuis.

“De website vormt de interface waarmee de interactie met toekomstige bewoners tot stand komt. De gebruiker bepaalt zelf grootte, aantal kamers, aantal vierkante meters bruto vloeroppervlak en prijs. Hij kan dan meteen zien wat hij kan krijgen”, legt Oosterhuis uit. “Hij kan de curven van de woning beïnvloeden door de buttons van de interface te gebruiken. Het is even simpel als de volumeknop van een radio.”

Je moet er een goede videokaart voor hebben en enige kijk op de computer, maar dan kun je ook wat met Variomatic-website. Op het moment dat de gebruiker de ingevoerde getallen verandert, of met de buttons aan de contouren trekt, verandert de afbeelding van vorm. Oosterhuis noemt dit onderdeel een ‘real time engine’.

Spelregels

Voor het programmeren gebruikt Oosterhuis software die in computerspelen wordt toegepast.

De gebruiker moet zich houden aan de spelregels, die worden bepaald door de bandbreedtes. De bandbreedtes van dakhoogte en -helling bepalen de ruimtelijke beleving van het plangebied. De curven in voor- en achtergevel kunnen onafhankelijk van elkaar worden vastgesteld. De curven vallen binnen een bandbreedte van circa 1200 millimeter. De waarde nul komt overeen met een rechte gevel. De bandbreedte van de dakhoogte heeft een maat van 6400 millimeter. Dat biedt de consument een scala van mogelijkheden die variëren van een begane grond woning tot een woning met drie verdiepingen. Verhoogde ruimtes of vides of zelfs een asymmetrische dakcurve behoren tot de mogelijkheden.

De uitvoering van de paddestoelachtige vormgeving wordt mogelijk door een staalconstructie, die rond de vaste kern van de Variomatic – een betonnen doos – wordt opgetrokken. De stalen spanten worden in de fabriek in de gewenste vorm gebogen. De staalbouwer en de betonbouwer kunnen de 3D-informatie die architect en koper zijn overeengekomen direct inlezen in hun computergestuurde machines. Gevel en dak van de Variomatic vormen één geheel. Tegen isolatie en dakpakket zijn verschillende soorten dakafwerking mogelijk.

Proefproject

Vastbouw Oost BV bouwt binnenkort de eerste acht Variomatic-woningen in de uitbreidingswijk Noordhove in Zoetermeer. Dit proefproject komt nog zonder de website tot stand en met aangepaste bandbreedtes en constructiemethode.

Helemaal af is de website wat betreft Oosterhuis nog niet. In de toekomst moet de koper met het aanklikken van het commando ‘Koop’ zijn zelf ontworpen woning via het internet kunnen aanschaffen. Het ideaal van particulier opdrachtgeverschap ten top, vindt hij.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels