nieuws

Tuin ontwerpen in winkel van Sinkel

bouwbreed Premium

Zijn tekentafel staat tussen de potten en de pannen. Snuisterijen die hij meebracht uit Frankrijk en die nu te koop staan in zijn ‘ontwerpwinkel’ Extra Vert in de binnenstad van Leiden. Machiel Vlieland (29) ontwerpt tuinen. Hij werkt voor zowel particulieren als bedrijven.

De mooiste tuin die van zijn ontwerpbureau kwam? Vlieland haalt zijn schouders op. “Ik heb eens een tuin van anderhalf bij twee meter ontworpen. Dat is misschien niet mijn allermooiste tuin, maar wel de bijzonderste opdracht tot nu toe.”

Vlieland volgde in Rijswijk een ontwerpopleiding. Toen hij die had afgerond, werkte hij een tijdje voor hoveniersbedrijven. Het trok hem niet om daar mee door te gaan tot aan zijn pensioen. Zelfstandig ondernemer wilde hij worden. Een goede keus, blijkt achteraf. Zijn ontwerpwinkel aan de Langebrug, een eeuwenoude Leidse straat, is een succes. Zijn klanten komen uit de ruime omtrek van de Sleutelstad. Sommigen hebben bijna een park tot hun beschikking, anderen moeten het doen met iets meer dan een tegeltuintje. Daarnaast is er het bedrijfsleven, zoals woningcorporaties, dat hem weet te vinden. Mond-tot-mondreclame en zijn website (www.extravert.nl) zorgen voor een groeiend aantal klanten. “Vroeger kwamen de mensen vooral binnen als er iets over mij in de krant stond. Tegenwoordig weten ze me ook zonder publiciteit wel te vinden.”

Vlieland heeft dan ook een gat in de markt ontdekt. Zijn bedrijfje oogt aan de buitenkant als een winkel van Sinkel, waar alles te koop is op het gebied van tuindecoratie. Van bijzondere bloempotten tot en met aluminium wastobbes. “Die spullen haal ik uit Frankrijk”, zegt hij, terwijl hij een klassiek versierde vaas in zijn hand neemt. “Dat soort dingen worden daar gemaakt en doen het goed in de tuin.”

Drempelverlagend

De verkoop van snuisterijen is niet zijn voornaamste bron van inkomsten, maar heeft wel een drempelverlagende werking. Want in dezelfde ruimte heeft Vlieland zijn tekentafel. Wie een tuin wil laten ontwerpen, hoeft geen afspraak te maken met een deftig bureau, maar kan gewoon binnenstappen, rondkijken en eventueel om informatie te vragen.

De winkel is van donderdag tot en met zaterdag open. “De overige dagen werk ik samen met hoveniers die mijn ontwerpen aanleggen. Het is belangrijk om je gezicht te laten zien. Soms is er iets niet helemaal duidelijk en dan kan ik dat uitleggen.”

‘Sommigen hebben bijna een park tot hun beschikking’

Reageer op dit artikel