nieuws

Trost garandeert dakpan dertig jaar

bouwbreed Premium

Dertig jaar garandeert Trost uit het Duitse Rauenberg zijn keramische dakpan Coraldo Ten. Komt in die periode materiaalschade aan het licht die niet het gevolg is van verkeerd uitgevoerd dakwerk of blikseminslag, dan levert de fabrikant gratis nieuwe pannen.

In de eerste vijf garantiejaren vergoedt het bedrijf de kosten die de dakdekker in rekening brengt om beschadigde pannen te vervangen tot het bedrag dat op de oorspronkelijke nota stond.

Het glazuur maakt de dakpannen uitermate goed bestand tegen weer en wind. Voor een deel bestaat het glazuur uit gemalen afvalglas. Trost zegt daarvan een dikkere laag op te brengen dan fabrikanten van vergelijkbare producten en rekent in testrapporten voor dat het glazuur van de Coraldo Ten zo’n vijf tot zes maal sterker is dan de gebruikelijke afwerkingen.

In geglazuurde vorm zijn de dakpannen hoogglanzend. Het bedrijf levert ook pannen met een zijdematte afwerking.

Pasvorm

In het laboratorium stelde Trost vast dat de regendichtheid vooral afhangt van de pasvorm. Die dicht de opeenvolgende lagen afdoende af.

De randhoogte speelt hier volgens de fabrikant geen wezenlijke rol. Van belang is wel dat de dakpan gelijkmatig wordt gebakken, zodat de goede pasvorm behouden blijft. De buitenste afdichting is het belangrijkst. Zit daar speling in, dan houdt de binnenvertanding het water onvoldoende tegen. Trost stelt dat zijn pannen geen water doorlaten. De Coraldo Ten heeft een dekbreedte van 28,2 centimeter. Vergeleken met conventionele pannen kan een vierkante meter dak met vier tot vijf minder Trost-pannen toe.

De dakdekker hoeft de belatting niet aan te passen.

Eternit, Goor, telefoon (0547) 288888.

Reageer op dit artikel