nieuws

Top tien ingenieursbureaus goed voor 6,3 miljard omzet

bouwbreed

De Nederlandse ingenieursbureaus nemen steeds meer werk uit handen van de overheid en bedrijfsleven. Vorig jaar nam de omzet van de tien grootste bureaus met 16 procent toe tot 6,3 miljard gulden.

Dat blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van het Technisch Weekblad.

Voor de achtste achtereenvolgende keer steekt Arcadis met kop en schouders boven de concurrentie uit. De omzet van het 7660 medewerkers tellende Arnhemse bedrijf steeg met 18 procent tot 1,7 miljard. De snelle groeiers Fugro uit Leidschendam (omzet 1,6 miljard) en Grontmij uit De Bilt (1,0 miljard) volgen op de tweede en derde plaats. De beide achtervolgers slaagden erin hun omzet ten opzichte van 1999 met ruim een kwart te verhogen.

Belangrijke subtoppers in de sector zijn DHV uit Amersfoort (588 miljoen gulden), Oranjewoud Heerenveen (401 miljoen), Haskoning uit Nijmegen (370 miljoen) en Holland Railconsult (272 miljoen).

De totale omzet van de door het Technisch Weekblad opgestelde top-vijftig steeg vorig jaar meer dan 17 procent. De afgelopen vijf jaar lag de groei steeds boven de 8 procent. Opvallend zijn de snel gegroeide omzetten in de staart van de vijftig grootste ingenieursbureaus. In 1992 was 3 miljoen gulden al voldoende om de top-vijftig binnen te dringen. Mos Grondmechanica uit Rhoon had vorig jaar een omzet van 12 miljoen gulden nodig om als nummer vijftig op de ranglijst opgenomen te worden.

De snelle groei van de ingenieursbureaus kan in grote mate verklaard worden uit de zich terugtrekkende overheid.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels