nieuws

Staten ondergronds in Noord-Holland

bouwbreed

Provinciale Staten van Noord-Holland vergaderen over vier jaar in een totaal nieuwe Statenzaal onder de grond.

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben ingestemd met een renovatieplan voor het bestaande provinciehuis, waar de ondergrondse Statenzaal deel van uitmaakt.

De Spaanse architect Josep Lluis Mateo heeft de Statenzaal als onderdeel van een groter vergadercentrum onder de historische binnentuin van het Provinciehuis geprojecteerd. Daarnaast komt er ook een ondergrondse parkeergarage met 240 plaatsen.

De renovatie voorziet verder in de sloop van enkele verouderde vleugels bij het provinciehuis. Daarvoor in de plaats moet een ‘zwevend’ kantoorgebouw komen, waarin plaats is voor in totaal 250 provincieambtenaren. Het motto van de Spaanse architect is ‘Architectuur en natuur: zich ingraven of zweven…’

De renovatie van het provinciehuis gaat maximaal 72 miljoen gulden kosten. Het is de bedoeling dat de bouw in 2003 van start gaat. In 2005 zouden de Noord-Hollandse politici dan voor het eerst ondergronds kunnen vergaderen.

Reageer op dit artikel