nieuws

Ronde vorm uit warm glycerinebad

bouwbreed

Bedrijven die ronde kunststof kozijnen maken zijn in Nederland op één hand te tellen. Spanhaak Schipper Kozijnen uit Zwolle biedt dit exclusieve product. Met behulp van een warm glycerinebad en een op maat afgestelde mal kunnen de mooiste getoogde delen worden gemaakt. Het produceren van getoogde kunststof kozijnen blijkt nog echt een ambacht. Er komt geen machine aan te pas. Dit werk moet je in de praktijk leren.

Spanhaak Schipper Kozijnen is van oudsher een timmerfabriek, die in 25 jaar de omslag maakte naar kunststof kozijnen. Het personeel keek de kunst af bij de Duitse firma Schulte. Deze leverde de oven, de mallen en – niet onbelangrijk – de knowhow. “In het begin hebben we veel fouten gemaakt, maar langzamerhand kregen we de techniek onder de knie. Ons voordeel is dat we iets goedkoper zijn dan de Duitsers. Bovendien hebben we weinig concurrentie op dit terrein; in Nederland buigen drie bedrijven kunststof kozijnen.”

Sinds vijf jaar is het Zwolse bedrijf, dat deel uitmaakt van de Schipper-groep, serieus met zijn specialisme bezig. Het richt zich op een brede markt, uiteenlopend van de aannemers, woningbouwverenigingen en particulieren tot jachtbouwers en winkel(keten)s. Spanhaak Schipper Kozijnen is gecertificeerd met VKG (Vereniging Kunststof Gevelfabrikanten) en KOMO.

Een belangrijke factor, vindt verkoopleider W. Oechies. “Er is nog veel mis in de tussenhandel in kunststof. De goede daargelaten, maar er zitten slechte jongens tussen. Mensen worden bij de benen genomen. Kozijnen worden niet geleverd of verkeerd gemonteerd. Dat komt omdat ze niet georganiseerd zijn.”

Spanhaak Schipper Kozijnen heeft het tij mee, want getoogde elementen zijn weer helemaal terug van weggeweest. De werkplaats waar de kunststof profielen worden gebogen lijkt volgens Oechies net op een slagerij. Een witte, steriele ruimte waar de walm van glycerine hangt.

Afbreekbaar

Hans Bouwhuis dompelt een profiel onder in een glycerinebad van circa 145 graden. Bouwhuis: “We gebruiken glycerine, omdat het volledig afbreekbaar is in water. Andere oliën niet.” Als slappe was hangt het profiel na enige minuten in zijn armen. Vervolgens gaat het element een mal van polyethyleen (PE) in en wordt het naar wens van de klant gebogen. Elke kamer in het profiel wordt gevuld met PE-strippen om het profiel niet in te laten zakken. Het element wordt afgedekt met een plaat waar gewichten op rusten. “Anders zou het profiel door de hitte-uitzetting omhoog trekken”, legt Bouwhuis uit.

Elke mal wordt aangepast per merk kunststof. Immers, de kamers van elk kunststof profiel hebben weer andere vormen en afmetingen. Monnikenwerk derhalve. “Ingewikkelde aanpassingen besteden we uit, maar de eenvoudige mallensets maken we zelf. Dat is het mooie van dit werk, er gaat veel research aan vooraf.” Na het vormen en de uitharden in de mal wordt het kozijn afgekoeld in een waterbad. Het is zelfs mogelijk om een profiel in een knoop te leggen. “Na het glycerinebad is elke spanning eruit”, legt Bouwhuis uit.

Nederland ontdekt de ronde kunststof kozijnen. Een prestigeproject was het bedrijfsverzamelgebouw Argonaut in hartje Amersfoort, waar ronde kunststof kozijnen zijn toegepast.

“Het mooiste product? Dat was het kozijn in de vorm van een ei”, zegt Bouwhuis breed lachend. “Dat profiel had helemaal geen vaste radius, dus elke centimeter was anders. Daar ben ik best mee aan het stoeien geweest; de mal moest veelvuldig worden bijgezaagd. Dat hoort nu eenmaal bij ons ambacht.”

Reageer op dit artikel