nieuws

‘Onafhankelijk onderzoek nodig naar verzakkingen door bouw Betuwelijn’

bouwbreed

SP-fractievoorzitter Freriks uit Zevenaar heeft deze week de Projectorganisatie Inklinkende Klei opgericht als reactie op de dreigende verzakking van de bodem door de grondwaterdaling.

Inklinkende Klei wil als kenniscentrum fungeren voor bewoners van de bedreigde woonwijken, maar het comité eist in eerste instantie een onafhankelijk onderzoek naar de grondwaterdaling.

“Iedereen speelt elkaar de zwartepiet toe, maar de bewoner is de dupe”, verklaart Freriks zijn initiatief. Freriks hecht weinig belang aan het onderzoek naar de sterke daling van het grondwaterpeil dat momenteel wordt uitgevoerd door Projectorganisatie Betuweroute. “Hun eerste prioriteit is het afmaken van de Betuwelijn”, aldus de SP-fractievoorzitter. “Het onderheien van de huizen gaat een hoop geld kosten, zo’n honderdduizend gulden per woning.” Ook de provincie Gelderland heeft beloofd naar de situatie te kijken, maar is volgens Freriks niet onafhankelijk. “De provincie heeft de vergunning verleend maar mag slechts eens per jaar de grondwaterstand rond de tunnelwerkzaamheden meten. Dat vind ik onvoorstelbaar, zo kan je toch niet de werkzaamheden controleren.”

Bij de Projectorganisatie Betuweroute zijn sinds het weekeinde al enkele tientallen klachten binnengekomen van inwoners van Zevenaar, die zeggen dat hun huizen scheuren vertonen. Door het zakken van het grondwater kunnen er in ongeveer 250 huizen op korte afstand van de Betuwelijn scheuren ontstaan. De woningen zijn namelijk niet onderheid maar rusten met het fundament op de ondergrond. Als de grond inklinkt kunnen muren en vloeren scheuren. De Projectorganisatie Betuweroute is begonnen met het terugpompen van lekwater in de bodem. Zevenaar heeft de organisatie tot midden volgende week de tijd gegeven om de oorzaak van de problemen te vinden en een oplossing te presenteren.

Reageer op dit artikel