nieuws

Nog veel uitleg nodig

bouwbreed

Als beursgenoteerde onderneming kun je je niet alles permitteren. Alleen al de beursregels verhinderen dat. Afgezien daarvan moet je in elk geval ook nooit de financiële wereld schofferen. Niet de beursanalisten en nog veel minder de beleggers.

Het heeft er echter veel van weg dat HBG dat wel aan het doen is. Met veel bombarie heeft het bedrijf het samengaan van baggerdochter HAM en Ballast Nedam Baggeren aangekondigd. Een persconferentie en een analistenbijeenkomst zijn gehouden.

Verder dan kwalitatieve uitspraken over de vele voordelen voor beide bedrijven én de aandeelhouders kwamen de topmannen Reigersman en Kottman niet. Het enige harde getal dat over tafel rolde was 200 miljoen euro investeringen die nu niet nodig zijn. Hoe groot de synergievoordelen zijn, de verwachte omzet en winst, groeicijfers en de aandeelhouderswaarde bleven achter de haag hunner tanden.

Dat is op zijn zachtst gezegd curies. Nu er een bod ligt van 1,25 miljard gulden van Boskalis op de HAM, weten aandeelhouders ongeveer wel wat er voor hen in het vat zit. Bij de deal met Ballast Nedam moeten ze dat maar afwachten.

De aandeelhouder zou maar al te graag zelf willen kiezen welk scenario de voorkeur heeft. De aandeelhouder heeft echter niets te kiezen. HBG informeert de aandeelhouder slechts.

Het is onder die omstandigheden logisch dat menig aandeelhouder boos is. Een koersval van HBG is dan ook het gevolg geweest.

Reigersman heeft hiermee de bouw bepaald geen dienst bewezen. De houding van HBG kan repercussies hebben voor het beursklimaat.

In deze tijd waarin de aandeelhouders meer invloed wensen en het er ook naar uitziet dat zij die krijgen, is een defensieve houding als die van HBG niet meer van deze tijd. Het risico zit erin dat de beleggers zich massaal gaan afkeren van de bouwfondsen. Dan is niet alleen HBG zelf de dupe, maar alle beursgenoteerde bouwers.

Kortom, Reigersman heeft het nodige uit te leggen aan de aandeelhouders. Daarbij zal hij niet wegkomen met alleen maar kwalitatieve uitspraken over hoe mooi en hoe goed het allemaal is. Hij zal met harde cijfers moeten komen. Zijn die niet bevredigend dan loopt hij een gerede kans dat de aandeelhouders zich verenigen en een bijzondere aandeelhoudersvergadering bijeen roepen. Er komt dan een geest uit de fles die niet gemakkelijk terug te krijgen is.

Reageer op dit artikel