nieuws

Nijmegen gaat door met delen Vinex-wijk Waalsprong

bouwbreed Premium

Nijmegen gaat door met het ontwikkelen van publieksvriendelijke onderdelen van de nieuwe Vinex-wijk Waalsprong, ten noorden van de Waal. Dat heeft het Nijmeegse stadsbestuur besloten.

Vorige maand besliste de Raad van State dat de gemeente alle bouwactiviteiten in de nieuwe wijk moest stilleggen, omdat er geen geldige milieu-effectrapportage was gemaakt. De gemeente wil sommige delen toch laten bouwen.

In de Waalsprong moeten tot 2015 ruim twaalfduizend nieuwe woningen verrijzen. Er zijn een kleine tweeduizend woningen klaar. Volgens de gemeente wonen er al ruim zesduizend mensen in het Over-Betuwse gebied. Die moeten volgens de gemeente ondanks de problemen zo prettig mogelijk kunnen wonen.

Het college wil doorgaan met de aanleg van een sportpark, een ontsluitingsweg en een tijdelijke NS-halte in Lent. Ook moet er tijdelijke huisvesting voor een basisschool komen, net als een medisch centrum in Oosterhout. Daarnaast gaat de gemeente verder met de procedure voor het ondergronds brengen van de Nuon-leidingen. De bouw van het winkelcentrum is stilgelegd, maar de supermarktketen gaat waarschijnlijk een noodwinkel inrichten.

Burgemeester en wethouders hebben, aldus een gemeentelijke zegsvrouw, rekening gehouden met het maatschappelijk belang, de veiligheid en financiële aspecten. Ook de juridische gevolgen van de beslissing zijn bestudeerd. De gemeente denkt dat de bouwactiviteiten die toch doorgaan niet onder de uitspraak van de Raad van State vallen. Grootschalige woningbouwprojecten en het zandwinproject voor de Oosterhoutse en Lente Plas zijn wel stilgelegd, omdat daarvan vaststaat dat er een nieuw milieurapport nodig is.

Nijmegen start zo snel mogelijk met de nieuwe milieu-effectrapportage. Die procedure duurt minimaal anderhalf jaar. Maar als er bezwaren worden ingediend, kan het nog veel langer duren voordat de bouw verder kan gaan.

Reageer op dit artikel