nieuws

Nanobuisje vormt supersterk materiaal

bouwbreed Premium

Honderd keer sterker dan staal kan het materiaal worden dat onderzoekers van de Britse universiteit van Cambridge voor ogen staat. Dit bestaat uit nanometer grote buisjes uit koolstof.

Het gaat om ‘opgerolde’ moleculen. Elk rolletje heeft een diameter van 1 nanometer. De groep uit Cambridge maakte die buisjes uit kristallijne koolstof. In die vorm is het materiaal zo’n 100 keer sterker dan staal en beschikt over supergeleidende eigenschappen. Aanvankelijk herhaalden de onderzoekers een proef waarmee collega’s elders eerder nanobuisjes met metaal vulden. Anders dan verwacht ontstonden torenachtige kristallijne structuren uit gerichte nanobuisjes met identieke mechanische en elektrische eigenschappen. Door de moleculaire vorm te wijzigen, veranderen de elektrische eigenschappen. De ene vorm levert supergeleidend materiaal op, de andere een halfgeleider. Nader uitgewerkt legt de vinding de basis voor onder meer lichtere en sterkere composieten.

Reageer op dit artikel