nieuws

‘Munitie bij Ypenburg moet verdwijnen’

bouwbreed Premium

De munitieopslagdepots bij Vinex-locatie Ypenburg moeten verdwijnen, omdat ze veel te dicht bij woningen liggen. Dat is het ambtelijk advies aan Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland. Ook de luchtkwaliteit laat te wensen over doordat de woningbouwlocatie bij Den Haag ingeklemd ligt tussen de snelwegen A13 en A4.

Het provinciebestuur buigt zich 26 juni weer over twee bestemmingsplannen van de Vinex-locatie op het voormalige vliegveld. Dat moest zijn huiswerk overdoen na een uitspraak van de Raad van State die de bestemmingsplannen vernietigde.

De munitiedepots op Ypenburg houden de gemoederen al enige tijd bezig. Het gaat om de opslag van experimentele munitie die door TNO wordt getest in opdracht van het ministerie van Defensie. Naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State is begin dit jaar op last van minister Pronk (milieu) al een groot deel van de munitie weggehaald. De voorraad is beperkt tot een ‘absoluut minimum’ wat inhoudt dat het aantal transporten omhoog is gegaan.

De opslag vindt plaats in vier bovengrondse bunkers die een speciale lichte dakconstructie hebben. Op nog geen 300 meter afstand zijn inmiddels ruim duizend huizen gebouwd, waaronder de dure villawijk Boswijk.

Luchtkwaliteit

Opvallend is dat in de jaren tachtig de activiteiten van TNO al zijn verplaatst van het midden naar de zijkant van de locatie. Op basis van de huidige inzichten gaan steeds meer stemmen op de laboratoria en opslagplaatsen weer te verplaatsen. Uitplaatsing kost vele tientallen miljoenen en werd vier jaar gelden door de toenmalige minister De Boer als “niet reëel” omschreven.

Het ambtelijk onderzoek van de provincie gaat ook in op de luchtkwaliteit van de locatie. Daaruit blijkt dat de uitlaatgassen van de auto’s op de A13 en A4 de luchtkwaliteit op de locatie onder druk zetten. Voor een klein deel van de locatie is de kwaliteit onvoldoende, maar dat is geen belemmering voor woningbouw. De kwaliteit zou kunnen verbeteren door extra groen op geluidswallen, minder files en schonere auto’s. Via een meetsysteem houden de overheden de kwaliteit in de gaten.

Reageer op dit artikel