nieuws

Microsoft doet het weer

bouwbreed

Microsoft heeft zich de woede van het bedrijfsleven op de hals gehaald door de invoering van een nieuw prijsbeleid voor zijn kantoorsoftware.

Het nieuwe licentiebeleid leidt tot kostenstijgingen van 100 tot ruim 200 procent, zegt de Netwerk Gebruikersgroep Nederland (NGN), een belangenvereniging van gedupeerde ondernemers, in een brief aan Microsoft.

De gebruikers zijn boos over de gedwongen overstap per 1 oktober naar het nieuwe, dure kantoorprogramma Office XP van Microsoft. Een groot aantal gebruikers van de huidige kantoorsoftware, zoals Office 2000, verliest zijn gebruikslicentie hiervan na 1 oktober.

Vooral de gebruikers die losse pakketten software hebben gekocht, zonder een langjarig onderhoudscontract bij Microsoft, zijn hiervan de dupe, vindt de NGN. Bedrijven die niet overstappen op het nieuwe Office XP, worden na 1 oktober uitgesloten van prijsreducties voor latere ‘upgrades’. Tot nog toe kregen de gebruikers van Office die kortingen wel, of zij nu een contract met Microsoft hadden of niet.

Het Amerikaanse onderzoeksbureau Gartner heeft uitgerekend dat bedrijven onder het nieuwe prijsbeleid het dubbele aan kosten kwijt kunnen zijn voor hun Microsoft-programma’s. Een ander bureau, Guernsey Research, heeft berekend dat Amerikaanse ondernemingen onder de nieuwe licentieregeling 5,4 miljard dollar moeten besteden aan het opwaarderen van hun software. Onder het oude systeem zou dit 3,7 miljard dollar zijn geweest.

Microsoft erkent dat hooguit 20 procent van de bedrijven financieel nadeel heeft. Andere zouden juist voordeliger uit zijn. Maar volgens de NGN, die vrijwel alle bedrijven met Microsoft-licenties vertegenwoordigt, is 86 procent van haar leden duurder uit.

Adieu World Online

De merknaam World Online zal over twee maanden zoetjesaan verdwijnen en worden vervangen door Tiscali, de naam van het bedrijf dat WOL afgelopen jaar overnam. Alle nieuwe abonnees krijgen voortaan alleen de diensten onder de merknaam Tiscali aangeboden. E-mailadressen eindigen dus op @tiscali.nl.

Huidige abonnees kunnen kiezen of zij overstappen op het nieuwe merk of de oude naam behouden. Particulieren en bedrijven die hun WOL-internet-adres op het briefpapier hebben staan, hoeven zo geen extra kosten te maken voor nieuw drukwerk. Binnenkort gaat Tiscali ook snelle adsl-toegang tot internet aanbieden onder de nieuwe merknaam.

Minder ontslagen

De golf van ontslagen in de ‘dotcom’-industrie in de Verenigde Staten lijkt af te nemen. In mei verloren minder werknemers in de IT-industrie hun baan dan in april van dit jaar.

In de afgelopen maand mei werden 13.419 ‘dotcommers’ ontslagen. Vorige maand lag het aantal nog op 17.554. Bedrijven in de internetindustrie hebben in 2001 tot op heden zo’n 65.000 medewerkers de wacht aangezegd. Dit aantal is 60 procent hoger dan het totaal over geheel 2000. Het grootste aantal ontslagen viel bij bedrijven die internettechnologie of infrastructuur als hoofdactiviteit hebben. Dienstverleners in de IT-industrie waren een goede derde.

Myplay

De Duitse mediagigant Bertelsmann wordt eigenaar van het Amerikaanse muzieksoftwarebedrijf Myplay.com. Financiële details zijn niet verstrekt, maar volgens onbevestigde berichten legt Bertelsmann zeker dertig miljoen dollar op tafel.

Myplay.com levert software waarmee internetgebruikers digitale muziekbestanden op internet kunnen beheren en opslaan in ‘kluisjes’. Zo kunnen ze een eigen digitale bibliotheek aanleggen. Bertelsman wil met de software ook zijn digitale video- en boekbestanden beheren.

Myplay is een concurrent van Mp3.com, dat onlangs werd overgenomen door het Frans-Canadese mediaconcern Vivendi Universal. Bertelsmann had het onder vuur liggende Napster al in handen.

Bertelsmann brengt de jongste aanwinst vanaf 1 juli onder in een nieuwe groep, Bemusic. Merkwaardigerwijs blijft Bertelsmann Online, de ook in Nederland bekende verkoper Bol.com, buiten de operatie.

Myplay werd in 1999 in Californië opgericht door ex-medewerkers van computerfabrikant Apple. In februari van dit jaar ontsloeg Myplay nog 22 van de ruim 50 personeelsleden. De software zou zo’n 6,5 miljoen gebruikers hebben.

Het Parool

Reageer op dit artikel