nieuws

Kunstwerk ‘Elfstedentochtbrug’ oogst voor voltooiing al lof van passanten

bouwbreed Premium

Tussen de 400 en 450 tegeltjes plakt tegelzetter A. Planting per dag op de brug. Hij is begonnen aan de zijkant, maar de contouren van het elfstedentochtkunstwerk van het Groninger kunstenaarsduo M. Blok en B. Lughthart zijn al zichtbaar.

Blok en Lughthart bekijken elke avond de vorderingen. Ze slapen ’s nachts in een caravan bij het werk. ”Als we op locatie werken doen we dat vaker en het is handig om elke dag even met Planting te overleggen. Vooral in de beginfase van het werk”, zegt kunstenares Blok. ”En het is hier bovendien heerlijk om de avonden hier door te brengen”, vervolgt ze. Derde reden voor de overnachting op locatie is dat je op die manier elf voor bewaking zorgt, hoewel het kunstwerk straks toch zelfstandig komt te staan.

Bovendien worden de tegels met een extra snel hardende lijm vastgeplakt, waardoor eventuele vandalen het moeilijker hebben.

Belangstelling is er zeker. Planting heeft al meerdere positieve reacties gekregen. Passanten vinden het mooi. Uniek, prachtig en schitterend, zijn enkele kwalificaties die Planting kreeg te horen. Een sportvisser wilde zoiets wel in de eigen keuken hebben.

Planting, vennoot van het Jouster tegelzetbedrijf Planting en Brattinga, is met de onderste halve meter van de zijkant bezig. De schuine kant bij de wal is al bijna klaar. ”Dus moet je extra voorzorgsmaatregelen nemen”, onderwijst hij. “Anders kan er water achter de tegeltjes komen door golfslag van jachten of door de hogere waterstand in de winter.”

Om die reden behandelt hij de onderste vijftig centimeter van de betonnen brug eerst met een speciale rubbercoating. ”Die voorkomt vochtaanslag.”

Het werk schiet lekker op. Planting, die dinsdag begon, zet vandaag de 1500-ste van in totaal 3600 tegels vast. “Ik verwacht mezelf vandaag tegen te komen.” Hij reed namelijk de laatste drie tochten mee en uit.

Drie weken heeft hij ervoor uitgetrokken, want het voegen en het aanbrengen van de RVS hoekstrippen zullen veel tijd vergen, verwacht de tegelzetter.

De compleet nieuwe Canterlandse brug over de Murk – enige kilometers verderop gaan de schaatsers rechtsaf de Bonkevaart op richting de finish – is speciaal aangepast op de maat van de tegeltjes.

De kleine afbeeldingen van de schaatsers vormen tezamen een tweede beeld, vijf schaatsers die sierlijk over het ijs zwieren.

Tussen de tegeltjes zijn unieke exemplaren. Van een vrouw die de eerste tocht in 1909 reed, van meerdere deelnemers die de tocht der tochten zes, zeven of acht keer volbrachten, maar ook afbeeldingen van de winnaars. En, vanzelfsprekend van vele bekende Nederlanders en natuurlijk de kroonprins.

Reageer op dit artikel