nieuws

Koolhaas wint opdracht congrescentrum Córdoba

bouwbreed

De Nederlandse architect Rem Koolhaas heeft met zijn Rotterdamse bureau Office for Metropolitan Architecture (OMA) voor het eerst een Spaanse opdracht in de wacht gesleept. Het gaat om de bouw van een congrescentrum in Córdoba, een stadje met 300.000 inwoners.

Koolhaas kreeg zaterdagavond te horen dat hij zijn idee in de stad daadwerkelijk mag gaan uitwerken. Aan de competitie voor het project deed ook de Spaanse architect Cruzortiz mee, die in Nederland de verbouwing van het Rijksmuseum gaat aanpakken.

De verwachting is dat de uiteindelijke aannemer snel met de bouw gaat beginnen. “Het zou dan binnen vier à vijf jaar klaar moeten zijn”, aldus E. Schotte, een van de architecten bij OMA. Voor het gehele project is 50 miljoen euro beschikbaar. Hoeveel het gebouw gaat kosten, moet nog worden berekend.

Het bestuur van Córdoba wil dat de stad door de bouw een nieuw elan krijgt. “De opdracht luidde dat er een medicijn moest worden gevonden om de stad een nieuwe impuls te geven”, aldus Schotte. Daar waren verschillende lijnen voor uitgezet.

Koolhaas was echter brutaal genoeg om zich buiten de kaders van de opdracht te begeven. Zo liet hij de locatie links liggen en plaatste hij zijn gebouw op een in zijn ogen betere locatie, niet ver van de oude. Het promenade-achtige gebouw is 360 meter lang en heeft onder meer twee zalen die 30 meter uitsteken maar niet worden ondersteund door kolommen. De verschillende functies van het gebouw zijn allemaal gekoppeld aan de grote buitenruimte, waar een mix van lokale bevolking, toeristen en congresgangers kan flaneren.

Reageer op dit artikel