nieuws

Kabinet wil meer bouwzand importeren

bouwbreed Premium

Het kabinet wil meer beton- en metselzand gaan importeren om te voorkomen dat de bouw de komende jaren met tekorten komt te zitten. Dat blijkt uit het eerste gedeelte van het tweede Schema voor oppervlaktedelfstoffen (SODII), dat gisteren naar buiten is gebracht.

De ministerraad heeft bovendien besloten meer bouwgrondstoffen te gaan winnen uit de Noordzee, het IJsselmeer en het Markermeer. Reden hiervoor is het groeiende verzet tegen de winning uit landlocaties. Daardoor wordt het bijvoorbeeld steeds moeilijker aan beton- en metselzand te komen.

De overheid wil het zuinig omgaan met oppervlaktedelfstoffen stimuleren. Het kabinet heeft gisteren echter nog geen besluit genomen over de inzet van heffingen. Daarmee kan het gebruik van landlocaties worden beperkt en de winning uit grote wateren en hergebruik bevorderd. Het is de bedoeling dat hierover volgend jaar een besluit valt.

De winning van beton- en metselzand mag nu ook plaatsvinden in de uiterwaarden van de grote rivieren. Voorwaarde is dat dit gebeurt in combinatie met rivierverruimende maatregelen. Op korte termijn ontstaan onherroepelijk tekorten aan beton- en metselzand. De behoefte aan deze bouwgrondstoffen is voor de periode van 1999 tot 2008 geschat op 239 miljoen ton. De provincies hebben echter slechts de winning van 143 miljoen ton gegarandeerd en het is nog maar de vraag of ze hun taakstellingen halen. Gelderland, een van de belangrijkste winners van beton- en metselzand, zit behoorlijk in de knoei. Uit de rijkswateren komt naar schatting 15 miljoen ton. Om de tekorten te voorkomen is al op korte termijn extra import nodig.

Reageer op dit artikel