nieuws

Instortingsgevaar door betonplaat Arke Stadion

bouwbreed

Een gescheurde kanaalplaatvloer in het kantoorgedeelte zou naar beneden kunnen vallen in het Arke Stadion. Het voetbalstadion in Enschede werd afgelopen zondag getroffen door een uitslaande brand.

De betonplaat van acht meter lengte bungelt tussen hemel en aarde. Er is sprake van instortingsgevaar. Vermoedelijk wordt de kanaalplaat vrijdag of zaterdag verwijderd. Momenteel wordt de door brand verwoeste kap verwijderd. Pas daarna kan men bij de bungelende vloerplaat komen.

Volgens J. Schotman van Wessels Rijssen, de bouwer van het stadion, is de kanaalplaat (de dakvloer van het kantoorgedeelte) overdwars gescheurd door de hitte van het vuur. De betonvloer kan een verdieping naar beneden vallen. De plaat wordt eruit getakeld, maar dat kan pas als de getroffen kapconstructie is gesloopt.

Behalve de kap zijn enkele skyboxen en een installatieruimte in de hoek van het stadion volledig uitgebrand. Verder is er veel waterschade in de ondergelegen kantoorruimten vanwege bluswerkzaamheden.

De schade aan de staalconstructie valt mee. Op enkele plekken is het staal vervormd. Hoewel het onderzoek nog loopt, schat constructeur I. Lohuis van raadgevend ingenieursbureau Aveco de Bondt in dat twee hoofdspanten en de bijbehorende kolommen worden vervangen. Vermoedelijk drie stramienen van kolommen en liggers worden gedemonteerd en gereinigd van rook- en roetschade. Lohuis schat verder in dat 500 vierkante meter stalen dakbeplating boven de tribune moet worden vernieuwd.

Traditioneel

Het stadion bestaat uit een traditionele staalconstructie. De constructie is relatief makkelijk te demonteren door de boutverbindingen. Volgens Lohuis, die elke dag op inspectie gaat, viel de schade hem bij nader inzien wel mee. Het had veel erger kunnen aflopen als de brand niet snel was ontdekt. “Het staal is op sommige plekken vervormd, maar niet geheel verwrongen of getordeerd.”

Reageer op dit artikel