nieuws

‘HBG door bod volledig klemgezet’

bouwbreed Premium

De Hollandsche Beton Groep is door het overnamebod van Heijmans volstrekt klemgezet. Dat is de visie van directeur P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

“Het bedrijf kan geen kant meer op. Het is de hoogste tijd dat de directie zijn emotioneel gedreven verzet laat varen. Mocht HBG weigeren in te gaan op het aanbod, dan valt voor de aandeelhouders alle draagvlak onder het bedrijf weg. Dan zul je zien dat de waarde van het aandeel HBG volstrekt wegzakt.”

De Vries beoordeelt het bod van de Brabantse bouwer als uitstekend. “Effectief zal het – formeel nog niet uitgebrachte – bod circa 21 euro bedragen. Dit bedrag is opgebouwd uit 14 euro voor de baggerpoot en 7 euro (eenderde aandeel Heijmans) voor de bouwactiviteiten. Heijmans heeft een goede reputatie en verwacht – indien de overname slaagt – een winststijging per aandeel van 40 procent in 2001 en 2002.”

Forse premie

Directeur De Vries ziet het bod van 21 euro als een forse premie en spreekt over een prachtige deal. De opperbewaker van de kleine aandeelhouders vindt dat de directie van HBG zich niet langer moet verstoppen, maar de aandeelhouders de mogelijkheid moet geven een besluit te nemen.

De VEB zal zich op de informatieve aandeelhoudersvergadering die HBG voor 26 juni heeft uitgeschreven krachtig te weer stellen. Het standpunt wordt ingenomen dat HBG de optie Boskalis te weinig heeft onderzocht. De voorgestelde samenwerking met Ballast Nedam zou veel minder synergie opleveren. De Vries noemt de beslissing over met wie de Hollandsche Beton Groep uiteindelijk in zee gaat dermate majeur dat het besluit ter goedkeuring aan de aandeelhouders moet worden voorgelegd.

Bewezen

“Baggeren en bouwen brengt geen synergie. Dat heeft HBG door de jaren heen uitvoerig bewezen. Voeg de baggertak van HBG en de Boskalis bijeen en je hebt een bedrijf met prima vooruitzichten. Eender passen de samen te voegen bouwactiviteiten uitstekend bij elkaar en valt synergie te verwachten. Een combinatie van HBG en Heijmans is onder de bezielende leiding van directeur Joop Janssen in goede handen.”

Reageer op dit artikel