nieuws

‘Glas-in-lood heeft zijn beperkingen’

bouwbreed

Glasbewerkings Bedrijf Brabant (GBB) begon vijftig jaar geleden met het uitvoeren van glas-in-loodontwerpen in opdracht van kunstenaars. Het bedrijf is in een halve eeuw uitgegroeid tot een onderneming waar 23 specialisten een jaaromzet draaien van bijna vijf miljoen gulden.

Beeldend kunstenaars zijn er nog steeds kind aan huis, maar ondertussen restaureert Glasbewerkings Bedrijf Brabant ook antieke glas-in-loodramen, levert het gezandstraald glas voor kantoor- en bedrijfsruimten en is het bovendien leverancier van glas in 450 verschillende kleuren aan glazeniersbedrijven.

Directeur F. Coolen nam het bedrijf in 1986 over. “Ik heb een achtergrond als bouwkundige. Maar voordat ik in militaire dienst ging, in 1978, heb ik een tijdje in dit bedrijf gewerkt. Voor mij was het een soort overbruggingsperiode. Een jaar of zeven later werd ik benaderd door de oprichter, meneer Van Herpen. Hij ging met pensioen en vroeg me of ik zijn bedrijf wilde voortzetten. Dat heb ik gedaan en ik heb er nooit een seconde spijt van gehad.”

Aquarel

Glasbewerkings Bedrijf Brabant is in 1951 opgericht. Van Herpen maakte glas-in-loodramen die door kunstenaars waren ontworpen. De kunstenaar leverde een ‘bouwtekening’, meestal een aquarel. In onderling overleg zorgde Van Herpen er dan voor dat het werd uitgevoerd. “Zo doen we het nu in principe nog steeds. We hebben hier een werkatelier voor kunstenaars. Zij werken hier hun ontwerp uit op ware grote en zoeken het glas uit. Wij nemen alle technische onderdelen voor onze rekening.”

In de jaren zestig kwamen daar restauratiewerkzaamheden bij. “In die tijd was het woningtekort van na de Tweede Wereldoorlog al weer aardig opgelost. Er werd geld vrijgemaakt om belangrijke panden te restaureren. Een onderdeel daarvan waren glas-in-lood ramen van kerken en andere openbare gebouwen, zoals gemeentehuizen. Toen begon de evolutie van het bedrijf.”

Een proces dat zich sindsdien onafgebroken heeft voortgezet. Zo speelde GBB een voortrekkersrol bij het ontwikkelen van een methode om glas te verlijmen. “Glas-in-lood heeft zijn beperkingen. Als een ontwerp te groot is, moet het via een constructie worden verstevigd. Door het te verlijmen, is dat niet nodig. Bovendien zie je dan de loodlijnen niet meer. Het is een ideale methode voor grote glasobjecten, die bijvoorbeeld in een ziekenhuis of een zwembad worden geplaatst.”

In de jaren zeventig begon de onderneming wederom met iets nieuws. Het ging gezandstraald glas leveren aan particulieren. “Vijftien jaar geleden hebben we een procédé ontwikkeld waarmee we dit glas van een coating kunnen voorzien, zodat het ook heel goed in kantoren kan worden gebruikt. We hebben het onder andere geleverd aan de HEMA en ABN-Amro. Verder leveren we binnen de Benelux mondgeblazen gekleurd glas in ruim 450 kleuren aan andere glasbewerkingsbedrijven.”

Wacht

De jongste ontwikkeling is de ‘Glas-in-lood Wacht’. In opdracht van eigenaren van glas-in-loodramen maakt het bedrijf een rapport op van de staat waarin de ramen zich bevinden. Vervolgens kan een meerjarenplan worden opgesteld voor onderhoud of restauratie. Ook behoren periodieke inspecties tot de mogelijkheden. De eerste reacties op deze service zijn veelbelovend.

“Hoe dat onderdeel zich gaat ontwikkelen, kan ik nog niet inschatten. Voorlopig zijn het restaureren en maken van glas-in-loodramen samen met de handelsafdeling het belangrijkst voor onze omzet. Daarna komen de projecten met kunstenaars en het zandstralen van glas. Die twee zijn wat onze omzet betreft ongeveer gelijk aan elkaar.”

Glasbewerkings Bedrijf Brabant

gevestigd in Tilburg

opgericht: 1951

personeel: 23

jaaromzet: 4,8 miljoen gulden

Reageer op dit artikel