nieuws

Gemeente Groningen kruipt in rol projectontwikkelaar

bouwbreed

De gemeente Groningen wil in de rol van projectontwikkelaar kruipen om het winkelbeleid in de binnenstad van Groningen beter te kunnen sturen. Ook tracht de gemeente zo te voorkomen dat uitsluitend grote winkelketens zich nog op gewilde locaties kunnen vestigen.

Dat meldde wethouder W. Smink van ruimtelijke ordening tijdens de eerste publieksbijeenkomst in het Grand Theatre over de toekomst van de Grote Markt. Bijkomend voordeel van de maatregel is, dat overleg met winkeliers over het nieuwe plan Grote Markt eenvoudiger verloopt.

Groningen onderzoekt de mogelijkheid zelf panden in de binnenstad aan te kopen en die weer met beleid te verhuren aan ondernemers. Bovendien wordt de huur van een winkelpand afgestemd op de hoogte van de omzet. Hoe hoger de omzet, hoe meer huur de ondernemer moet betalen. Overigens wil Smink een extern bureau inschakelen om een en ander in goede banen te leiden. Buiten de Grote Markt komen onder andere de Ebbingestraat en de Folkingestraat voor de beoogde maatregel in aanmerking.

Draagvlak

Smink deed zijn uitspraken tijdens de eerste publieksbijeenkomst over een nieuw plan voor de Grote Markt, dat in navolging van een eerste Stadsforum vorige week, uiteindelijk moet leiden tot een reeks concrete ontwikkelingsmodellen. Eén van de grote struikelblokken daarbij is dat Groningen bij de totstandkoming van een nieuw plan voor de Grote Markt steeds met individuele ondernemers in de slag moet om het draagvlak van tussentijdse opties te meten.

Rode draad van de eerste publieksbijeenkomst was vooral dat de Grote Markt gezelliger moet worden. Groningen moet zich volgens het publiek niet uitsluitend profileren als winkelstad, maar juist ook in cultuurhistorisch opzicht. De meeste Groningers maakten duidelijk veel te voelen voor grote parkeergarages buiten het centrum en een autovrije binnenstad, in combinatie met veelvuldig rijdende trams naar het stadshart. Dat zou boven-, maar eventueel ook ondergronds kunnen.

Waagstraatcomplex

Ten aanzien van de beoogde gezelligheid in de binnenstad bestaan sterk uiteenlopende ideeën. Terwijl sommigen tijdens de publieksbijeenkomst pleitten voor meer bankjes, groen, fonteinen en lantaarnpalen, ging dat anderen niet ver genoeg. Zo werd geopperd om het enkele jaren geleden gerealiseerde Waagstraatcomplex maar weer te slopen, omdat dit complex zo’n prominente plaats inneemt dat het elke nieuwe ontwikkeling op de Grote Markt bij voorbaat in de weg staat.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels