nieuws

Geen randmeer om de Noordoostpolder

bouwbreed

Staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) ziet niets in de aanleg van een randmeer om de Noordoostpolder. Ze vindt de kosten van de aanleg, ongeveer 1,3 miljard gulden, te hoog.

In een brief aan de Tweede Kamer laat ze weten dat ze geen haalbaarheidsstudie zal uitvoeren. De Raad voor het landelijk gebied adviseerde in 1999 het randmeer aan te leggen om het stijgende waterpeil in het IJsselmeer het hoofd te bieden.

Ook enkele fracties in de Tweede Kamer hadden wel oren naar het extra water. Een randmeer kan volgens De Vries weliswaar bijdragen aan vermindering van de wateroverlast in Friesland en Overijssel, maar voor dit probleem zijn aanzienlijk goedkopere oplossingen mogelijk. Waterhuishoudkundige argumenten zijn er dan ook niet, vindt de Vries. Bovendien wegen de eventuele baten van recreatie, natuur en woningbouw niet op tegen de kosten van de aanleg van het meer.

Reageer op dit artikel