nieuws

Fugro zet groeiambities verder door

bouwbreed

Het in bodemonderzoek gespecialiseerde ingenieursbureau Fugro zet zijn groeistrategie onverminderd door. Gisteren meldde het beursgenoteerde concern uit Leidschendam de overname van zes bedrijven, de aankoop van een nieuw geotechnisch schip en onroerend goed in Amerika.

President-directeur G.J. Kramer van Fugro lijkt van geen ophouden te weten. Vorig jaar kocht het ingenieursbureau ook al acht bedrijven. Mede daardoor groeide de omzet naar 1,5 miljard gulden en nam de winst toe tot 101 miljoen gulden.

Kramer verwacht dat het nettoresultaat over de eerste zes maanden van dit jaar 30 procent hoger zal uitvallen dan over het eerste half jaar van 2000. Toen werd 30 miljoen gulden omgezet. “Wij behalen traditiegetrouw eenderde van de omzet in het eerste halfjaar en tweederde in de tweede helft. En wij verwachten het komende halfjaar geen instorting, dus zal de winst ergens rond de 120 miljoen gulden uitkomen. En dan heb ik het effect van de acquisities nog niet meegerekend.”

Aardbodem

Voor de zes acquisities betaalt Fugro, inclusief goodwill, 519 miljoen gulden. Het betreft de overnames van de Robertson Research in Wales, Geoid SARL in Frankrijk, Marsco in de VS, Kevron en Tesla 10 in Australië en een deel van de activiteiten van het Canadese LaCoste Romberg-Scintrex. Gezamenlijk goed voor een jaaromzet van 165 miljoen gulden.

Verreweg de grootste acquisitie is die van Robertson in Wales, volgens Fugro een toonaangevend bedrijf op het gebied van kennis van de aardbodem. Het bedrijf, dat voornamelijk voor de olie- en gasindustrie werkt, heeft vijfhonderd medewerkers. Fugro overweegt de overnamesom van een kleine 220 miljoen gulden te financieren door het geplaatste aandelenkapitaal met maximaal 9,9 procent uit te breiden. De kleinere aanwinsten betaalt het ingenieursbureau uit eigen zak.

Behalve bedrijven kocht Fugro ook een nieuw schip, voor 39,6 miljoen gulden. Het vaartuig zal worden gebruikt voor geotechnisch onderzoek in waterdieptes tot 3000 meter. Het ingenieursbureau kondigde verder aan “het grootste survey-project vanuit de lucht dat ooit is gegund” in de wacht te hebben gesleept. De opdracht ter waarde van 46 miljoen gulden behelst het verzamelen van magnetische data vanuit de lucht in de centrale en oostelijke provincies van Saudi-Arabië.

“Het gaat goed”, vindt Kramer zelf. “We verdubbelen ons tot nu toe elke vier a vijf jaar. Waar onze groei ophoudt? Niet, hoop ik. Er valt nog genoeg over te nemen.”

Kramer verwacht ook dit jaar nog enkele acquisities te doen. Ook heeft hij nog de wens om naast de bedrijfstakken Survey en Geotechniek een derde onderdeel toe te voegen aan het concern. “Maar we gaan niet kopen om het kopen. Het moet wel echt zin hebben en bijdragen aan de winstgevendheid.”

Beleggers reageerden lauw: het aandeel Fugro werd 6 procent minder waard.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels