nieuws

Franse president Chirac opnieuw in de problemen

bouwbreed Premium

Jacques Chirac heeft het opnieuw met de Franse justitie aan de stok gekregen. Hij wordt ervan verdacht persoonlijk smeergeld te hebben aangenomen. Tot nu toe ging men ervan uit dat de steekpenningen alleen voor zijn partij waren bestemd.

De onderzoeksrechters, die zijn belast met de illegale financiering van Chiracs partij, hebben sterke aanwijzingen gekregen dat Chirac een deel van het smeergeld in eigen zak heeft gestoken.

Dat geld zou afkomstig zijn van aannemers die aan het begin van de jaren negentig in ruil voor steekpenningen de Parijse schoolgebouwen mochten renoveren. In die tijd was Chirac nog burgemeester van Parijs.

Het onderzoek bracht aan het licht dat Chirac zo’n twintig privé reizen contant heeft betaald. Daarbij gaat het om een bedrag van in totaal achthonderdduizend gulden. Het geld voor zijn uitstapjes werd door een van zijn chauffeurs in een koffertje bij het reisbureau afgeleverd. Toen Chirac burgemeester was, verdiende hij honderdvijftigduizend gulden per jaar, terwijl de uitjes hem meer dan driehonderdduizend gulden per jaar kostten. Hij reisde met zijn echtgenote en dochter onder meer voor veertigduizend gulden met de Concorde naar New York en bezocht zo’n vijftig keer Japan.

Daarnaast ging hij meerdere malen op vakantie naar het tropische eiland Mauritius. Een kamer in Chiracs favoriete hotel kost zevenduizend gulden per nacht.

Valse naam

Chirac reisde systematisch onder een valse naam, wanneer hij zijn reis contant had betaald. Volgens Chiracs woordvoerders was dat omdat hij niet herkend wenste te worden. Verder zeggen Chiracs woordvoerders dat de grote sommen contant geld afkomstig waren van premies, die Chirac had ontvangen toen hij in de jaren zeventig en tachtig hoge regeringsposten bekleedde. De reizen vonden echter plaats tussen 1992 en 1995. In die jaren maakte Chirac van geen enkele regering deel uit.

Later deze week zal duidelijk worden of het juridisch mogelijk is om Chirac te vervolgen. Eerder dit jaar weigerde de president als getuige gehoord te worden in een smeergeldaffaire die betrekking heeft op het Parijse sociale woningbouwpark.

Reageer op dit artikel