nieuws

Extra oven en robots De Bylandt

bouwbreed

Waalsteenfabriek De Bylandt maakt zich op voor de toekomst. Als antwoord op de ontwikkeling van de markt heeft het bedrijf een nieuwe, multifunctionele oven in gebruik genomen en het aantal robots uitgebreid. De productie is nu maximaal 150 miljoen klinkers per jaar. Als de vierde oven voor bijzondere stenen wordt gebruikt, zijn de andere drie nog altijd goed voor zestig miljoen klinkers per jaar.

De vraag naar straatklinkers groeit. “Behalve de traditionele vormbakstenen vraagt de markt ook strengpersstenen, vooral in het buitenland. Bovendien zoeken stedenbouwkundigen naar nieuwe formaten en kleuren, zoals de grijze straatbaksteen. Een jaar of vier geleden besloten we dat er een nieuwe oven bij moest komen, gezien de ontwikkeling van de markt”, aldus A. Bouma. Hij is de opvolger van J.W. Willemsen, directeur productie en techniek, die over enkele weken met de vut gaat.

Waalsteenfabriek De Bylandt heeft een woelige periode achter de rug. In 1985 werd het bedrijf onderdeel van Cementbouw, dat later is opgekocht door NBM Amstelland.

De aandelen wilden niet stijgen, ook niet na de verkoop van het onderdeel Bouw & Infra. Aan die onzekere situatie is nu een einde gekomen. Cementbouw Handel & Industrie is voor 1,9 miljard gulden gekocht door CVC Capital & Partners, een Britse investeringsmaatschappij die is voortgekomen uit het Amerikaanse Citicorp.

Voor de directie van De Bylandt is het een bevestiging dat de investeringen van de laatste tien jaar niet voor niets zijn gedaan. De fabriek is modern, flexibel en gereed voor toekomstige marktontwikkelingen.

Flexibel

“Dit zijn echte flexibele robots, dat heeft in Nederland nog geen enkele andere steenfabriek”, wijst Bouma aan. Het systeem herkent de ovenwagens en de vormelingen. De acht robots kiezen automatisch voor de juiste stapeling van de ongebakken stenen. “Ieder formaat heeft zijn eigen zetwijze, voor het drogen en stoken. Je kunt de stenen niet plat op elkaar stapelen, dan blazen ze op”, aldus Bouma.

De drie kortere tunnelovens worden van boven gestookt. In de nieuwe, langere tunneloven komt het vuur van de zijkanten. De ovenwagens kunnen hoger worden geladen en de oven is niet alleen geschikt voor straatklinkers, maar ook voor metselstenen. De fabriek kan vormbakstenen, strengpersstenen en handvormstenen leveren.

Waalsteenfabriek De Bylandt dankt zijn naam niet aan het ‘Waalformaat’, maar aan het gebruik van roodbakkende klei uit het gebied van de Waal. Tegenwoordig haalt de fabriek ook grondstoffen van elders. De klei wordt opgestort en geanalyseerd. “We maken bulten van twintigduizend kubieke meter. De kunst is om het kleurverschil te minimaliseren. We voegen een beetje lava toe, dat is inert, om het bakken te vereenvoudigen”, licht R. Jansen, directeur marktontwikkeling en acquisitie, toe.

Linge

Op het tasveld ligt een voorbeeld van de flexibiliteit van De Bylandt. In samenwerking met J. Stigter, stedenbouwkundige van de gemeente Amsterdam, ontwikkelde de steenfabriek een speciaal formaat voor het bestraten van grote oppervlakken. Het is 24 centimeter lang, 8 centimeter breed en 6,5 centimeter hoog. “Daar kun je mooi mee keperen en blokken”, legt Jansen uit. De steen heeft het Lingeformaat, genoemd naar de langste rivier van Nederland. Langer dan 24 centimeter kan De Bylandt geen vormstenen maken.

Na het stoken worden de ovenwagens door robots ontladen. Zij mixen de stenen en zorgen voor een door de klant gewenste stapeling, al of niet op een houten pallet.

Steenfabriek De Bylandt participeert in de ontwikkeling van het automatisch bestraten. Robots kunnen veel sneller en nauwkeuriger werken dan stratenmakers. “In plaats van losse stenen leveren we dan een compleet wegdek”, aldus Jansen. Hij ziet de toekomst van straatstenen rooskleurig in. Een hoge toegevoegde waarde, flexibiliteit en forse productiecapaciteit staan borg voor de toekomst van Waalsteenfabriek De Bylandt.

Robots stapelen in Waalsteenfabriek De Bylandt de ongebakken stenen op de ovenwagens.

Reageer op dit artikel