nieuws

Expanderend deurprofiel houdt rookgas tegen

bouwbreed Premium

Alprokon Aluminium ontwikkelde zogeheten thermisch geïsoleerde deurnaaldprofielen. Deze zijn bedoeld voor dubbele brandwerende deuren. De deurnaaldprofielen bestaan uit Tecnofire; een product dat door verhitting expandeert en op die manier rookgas tegenhoudt. De fabrikant vroeg er patent voor aan.

Tecnofire bestaat uit samengeperste minerale wolvezels en uit grafietdeeltjes die vanaf 200 graden Celsius uitzetten. In de eerste fase bedraagt de drukopbouw 0,3 Newton per vierkante millimeter. Bij 450 graden Celsius bereikt het materiaal het maximale volume bij een drukopbouw van 0,144 Newton per vierkante millimeter. Wat overblijft is een stabiele en hoogwaardige isolatielaag die temperaturen van zo’n 1000 graden Celsius kan weerstaan. Het uitzettende Tecnofire sluit deuren naadloos, zodat rookgas niet kan ontsnappen.

Beproeving

TNO beproefde de deuren met Tecnofire volgens NEN 6069:1997 en stelde een vlamdichtheid vast, betrokken op de afdichting, van 66 minuten.

Het ging om een loopdeur die naar het vuur draait en om een vergrendelde standdeur. Het systeem kent verschillende modellen die in beginsel gelijk zijn en op 30 en 60 minuten dubbele brandwerende deuren kunnen worden gebruikt. TNO stelde nauwelijks of geen verschil vast tussen het brandgedrag van enkele of dubbele brandwerende deuren met Tecnofire. Dat materiaal zit ook verwerkt in een profiel voor de bovendorpel en in twee typen sponningprofielen. De bovendorpel voorkomt dat de deuren kromtrekken; de sponningprofielen zorgen in geval van brand voor rookafdichting. De tweede variant van het sponningprofiel compenseert kromtrekkende deurbladen.

Vooralsnog levert Alprokon alleen brandwerende deurnaaldprofielen voor dubbele deuren met sponning en wisseldeuren. Voor pendeldeuren denkt het bedrijf eind dit jaar een soortgelijk concept te kunnen leveren.

Alprokon Aluminium, Barendrecht, telefoon (0180) 643950.

Reageer op dit artikel