nieuws

Elektriciteit bij opbod

bouwbreed

Kleine en middelgrote bedrijven kunnen stroom kopen via een veiling op internet. Deze grote groep mag, in navolging van de grootverbruikers van energie, vanaf januari 2002 kiezen bij welk energiebedrijf hij energie koopt. Er is al proefgedraaid en de eerste stroomcontracten zijn getekend.

De internetveiling, Energie-keuze genaamd, is naar eigen zeggen enig in zijn soort. Aan het proefrondje hebben negen energiebedrijven meegedaan, waaronder Essent, Vattenfall, Eneco en Remu. Zij konden bieden op de stroomvraag van acht bedrijven.

“Zelf heb ik liever direct contact met de klant,” reageert een woordvoerder van Remu. Ook vond hij het onprettig een onpersoonlijke, automatische afwijzing te krijgen, zonder uitleg. “We hebben driftig geboden en we hadden soms de laagste prijs, maar we werden afgewezen.”

Toch gaat Remu meedoen op de veiling. “Niemand kan het zich na de liberalisering veroorloven dergelijke initiatieven te negeren.”

Rolex vs Ebay

De Europese vestiging van het Amerikaanse internetveilinghuis Ebay wordt in Duitsland vervolgd door horlogemaker Rolex.

Rolex vindt dat Ebay inbreuk heeft gemaakt op zijn merkrecht, omdat via de website van het veilinghuis nep-horloges worden verkocht die worden gepresenteerd onder de naam Rolex.

Montres Rolex deponeerde de aanklacht tegen Ebay Duitsland en Ebay International op 25 mei in het Duitse Keulen. Het beursgenoteerde bedrijf heeft dat aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC laten weten. In de aanklacht stelt Montres Rolex tevens dat er sprake is van concurrentievervalsing.

De Zwitserse horlogemaker eist dat de verkoop van zijn horloges op de Ebay-veilingsite wordt stopgezet en wil een niet gespecificeerde schadevergoeding.

Ebay zegt dat het zich krachtig zal verweren tegen de aanklacht.

Excite

Het Amerikaanse internetbedrijf Excite@home gaat stoppen met zijn Nederlandse websites. Ook de sites in Duitsland, Frankrijk en Spanje gaan dicht.

Daartoe is besloten wegens de verslechtering van de advertentiemarkt op internet. De onderneming wil zich gaan concentreren op activiteiten in Groot-Brittannië en Italië. In dat laatste land werkt het bedrijf samen met WOL-moeder Tiscali.

De beslissing heeft alleen betrekking op internetportalen van Excite@Home. Het bedrijf blijft in Europa actief als aanbieder van (breedband)internet. Dit geldt ook voor Nederland, waar het met kabelaar Essent een joint venture heeft.

Unwired

E-marketeer Unwired Concepts heeft uitstel van betaling moeten aanvragen. Het bedrijf kan het door zijn hoge schuldenpositie niet langer bolwerken.

De schuld van een miljoen gulden stamt vooral uit de tijd dat Unwired Concepts wilde plannen had, zoals het per sms-bericht stemmen voor het songfestival. Nu is de bedrijfsvoering soberder, alhoewel Unwired Concepts nog altijd verliesgevend is.

Unwired werd in februari nog van extra werkkapitaal voorzien, maar kon ook daarmee de schuldenlast niet dichten. Dat zal nu via de curator moeten gebeuren. Daarnaast is er aanvullende financiering nodig.

Unwired Concepts heeft goede hoop.

Reageer op dit artikel