nieuws

Eindelijk cao voor groothandels

bouwbreed

Na anderhalf jaar onderhandelen is er eindelijk een nieuwe cao voor de 50.000 werknemers in de bouw- en technische groothandels. Met terugwerkende kracht krijgt het personeel 11 procent meer loon in drie jaar.

“Met deze loonsverhoging doet de technische groothandel weer normaal mee met de loonstijgingen in andere sectoren”, reageert onderhandelaar W. Noordman van FNV Bondgenoten. “Eind 2000 was er een achterstand van bijna 3,5 procent met de sector metaal en techniek. Begin 2003 zal deze achterstand tot 0,3 procent zijn teruggebracht.”

De loonsverhoging wordt in vijf etappes doorgevoerd. Per 1 januari van dit jaar 3 procent; per 1 juli 1,25 procent; per 1 januari volgend jaar 2,75 procent; per 1 juli 2002 2 procent en per 1 januari 2003 nog eens 2 procent. Naast een verhoging van het loon krijgen de werknemers ook een eenmalige uitkering van 0,25 procent van het jaarsalaris.

Ook zijn er afspraken gemaakt over de werktijdenregeling, na het loon de meest netelige kwestie tijdens de onderhandelingen. In de cao worden vanaf 1 juli 2001 twee regelingen mogelijk. Werknemers die vanaf 1 juli overstappen naar het schema met daarin lagere toeslagen voor onregelmatig werk, krijgen nog eens 3 procent meer loon.

Begin 2000 liepen de onderhandelingen voor het eerst vast. Dit jaar werd nog gestaakt.

Noordman: “We zijn tevreden dat we de bedrijfstakcao hebben weten te behouden voor de technische groothandel.”

Reageer op dit artikel