nieuws

Eigen Huis: Prijsopdrijving op IJburg buiten proporties

bouwbreed

De vereniging Eigen Huis meent dat de bouwers van het Amsterdamse IJburg misbruik maken van de krapte op de markt voor nieuwbouwwoningen. De consortia Waterstad, IJ-delta en IJburger Maatschappij wordt gevraagd de prijzen te verlagen, waardoor alsnog in ruimte mate voor het middensegment kan worden gebouwd.

De vereniging heeft tevens een steunbetuiging verzonden aan Amsterdams wethouder Stadig om zich niet door de betrokken projectontwikkelaars te laten ringeloren.

Stadig maakte onlangs bekend dat de oorspronkelijke afspraak tussen gemeente en consortia om 7200 van de toekomstige 18.000 huizen te bouwen voor een prijs van maximaal 420.000 gulden, niet kan worden nagekomen. De stijging van de prijs van bouwmaterialen en hogere personeelskosten maken dat volgens de bouwers onmogelijk.

Volgens Eigen Huis claimen de consortia een prijsverhoging van 25 procent. “Wij erkennen dat de prijs van bouwmaterialen omhoog gaat. Ook personeel wordt duurder. Maar deze ontwikkelingen rechtvaardigen op geen enkele manier zo’n grote prijssprong. Er zit nog steeds veel lucht in de prijzen. Minder gefortuneerden die zijn aangewezen op een woning in het middensegment mogen daar niet de dupe van worden, ” aldus woordvoerster Geerts.

Eigen kavel

Bovendien is de vereniging bezorgd over verlies aan ruimte voor particuliere opdrachtgevers. “Er dreigt een verschuiving in het bouwprogramma. Dat mag niet ten koste gaan van de mogelijkheden voor particulieren op IJburg een eigen bouwkavel te verwerven.”

Alle steun is er voor het gemeentebestuur. Stadig laat weten zeer te hechten aan de middensegment-woningen. Door vereenvoudiging van de voorgenomen woningen, onder meer door minder stringente milieueisen, verwacht hij de prijs te kunnen drukken. Verlaging van de grondprijs is niet aan de orde. Amsterdam vreest dat een dergelijke verlaging niet het gewenste effect zal hebben.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels