nieuws

Duurzame bouw in Raamsdonksveer

bouwbreed

De duurzame nieuwbouw van woningbouwvereniging Volksbelang in Raamsdonksveer heeft het hoogste punt bereikt. Op het kantoor worden ook vier luxe koopappartementen gerealiseerd. De energieprestatiecoëfficiënt is voor het kantoorgedeelte 1,28 en voor de woningen 0,89. De warmteweerstand van dak- en vloerconstructie is 3,5 (m2.K)/W en van de dichte geveldelen tussen de 2,5 en 2,9 (m2.K)/W. Er wordt HR++-glas toegepast met een U-waarde kleine dan 1,2 W/(m2.K) en een zontoetredingsfactor ZTA van 0,60.

In de woningen en het kantoor komt een gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning. Zonnecollectoren met een collectoroppervlakte van 2,75 vierkante meter per appartement en een individueel zonneboilervat leveren een bijdrage aan de energiebesparing.

Naverwarming van het warme tapwater en de ruimteverwarming geschiedt door HR 107 combiketels. In het kantoor wordt bovendien een miniwarmtekrachtinstallatie toegepast met een laagtemperatuurverwarmingssysteem (vloerverwarming).

Ook bij de verlichtingsinstallatie wordt een besparing gerealiseerd door het toepassen van HF-verlichting met een daglichtafhankelijke regeling en aanwezigheidsdetectie.

Er is in het kantoor niet voorzien in een koelinstallatie. De accumulerende capaciteit van het betonnen casco wordt optimaal benut door de toepassing van open plafonds. De temperatuuroverschrijding blijft binnen perken door buitenzonwering en zomernachtventilatie. In de technische ruimte is overigens wel ruimte gereserveerd voor een koelunit.

In de kelder is een regenwateropvangbak van 30 kubieke meter gemaakt voor het grijswatercircuit, waarmee de toiletten worden gespoeld. Dit reservoir levert tevens het water voor een vijver voor het kantoor.

Architect Walter van Meijl van Associatie van Ingenieurs en Architecten, bureau op ten Noort-Blijdenstein (ONB) uit Utrecht heeft het gebouw ontworpen. Het woongebouw met huurwoningen is ontwikkeld in samenwerking van architectenbureau Frans de Beer uit Raamsdonksveer. Hendriks-Coppelmans te Uden is de aannemer.

Het gebouw wordt in oktober opgeleverd.

Reageer op dit artikel