nieuws

DNB stelt groei bij op 2,5 procent

bouwbreed Premium

De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht dit jaar een economische groei van 2,5 procent. Daarmee stelt de bank de prognose verder naar beneden bij. In maart rekende DNB, op basis van prognoses over de eerste drie kwartalen van dit jaar, nog op een groei van 2,7 procent. Met een groei van 2,5 procent zit DNB onder de meest recente raming van het Centraal Planbureau van 2,75 procent.

De tegenvallende groei wordt vooral veroorzaakt door de hoge inflatie (5,4 procent in mei), terugval in de export en negatieve effecten van de MKZ-crisis. DNB denkt dat de inflatie in de loop van dit jaar terugvalt naar 4,5 procent. Maar de winst op dat terrein wordt tenietgedaan door andere ontwikkelingen.

Zo loopt de export dit jaar behoorlijk terug. Ging DNB in december nog uit van een exportgroei van 8,6 procent, nu rekent de bank op een toename van hooguit 5,7 procent. Ook de MKZ-crisis mist zijn uitwerking niet. Volgens de bank is de crisis op zich al goed voor 0,3 procentpunt minder economische groei.

Reageer op dit artikel