nieuws

Detacheerder Bouwpartners failliet verklaard

bouwbreed

Detacheringsbureau Bouwpartners is deze week door de Haagse rechtbank failliet verklaard. De directie van het Zoetermeerse bedrijf heeft het faillissement zelf aangevraagd, naar verluidt omdat ze niet meer in staat was loon en vakantiegelden uit te keren. Ruim vijfhonderd werknemers komen op straat te staan.

FNV Bouw is begaan met het lot van het personeel, maar noemt het faillissement van Bouwpartners een “zegening voor de markt”. Het detacheringsbureau weigerde volgens de vakbond hardnekkig de voor werknemers gunstige bouw-cao te hanteren. Daardoor kon het bouwvakkers goedkoper aanbieden. “Bouwpartners concurreerde bewust op arbeidsvoorwaarden, over de ruggen van het personeel heen”, zegt districtsbestuurder C. Peijster van FNV Bouw. “Andere detacheringsbureaus werden daardoor op een schandelijke manier uit de markt geprijsd.”

Voor een aantal bouwvakkers van Bouwpartners is het faillissement extra zuur. Zij stapten onlangs over van het eveneens gefailleerde A&F Bouwservice.

Volgens de vakbondsman zijn werknemers woedend. “Ze voelen zich belazerd. Hen is voorgehouden dat het loon wel zou komen. De directie heeft hen echter gewoon voorgelogen. Ze hebben niet het lef gehad gewoon eerlijk te zeggen hoe het bedrijf er voor stond.”

Loonachterstand

Peijster heeft uit gesprekken met leden begrepen dat Bouwpartners zes weken loonachterstand had en ook het vakantiegeld niet meer kon uitbetalen. “Bovendien was er een schuld als gevolg van een mislukt bouwproject.” De FNV’er denkt dat de totale schuld van Bouwpartners in de miljoenen loopt.

Acht maanden geleden ging Bouwpartners in zee met participatiemaatschappijen Parcom Ventures en Antea Participaties. De bedoeling was om met vreemd kapitaal groei van het detacheringsbureau mogelijk te maken. Volgens Peijster hebben beide maatschappijen zich echter al snel teruggetrokken uit het bedrijf. Hij kan niet anders concluderen dan dat dat ook heeft bijgedragen aan het faillissement.

De curator van Bouwpartners was gisteren niet in staat om de achtergronden van het faillissement toe te lichten. Een insider meldt evenwel dat Bouwpartners in financiële moeilijkheden is geraakt, doordat een grote klant niet bereid zou zijn geweest te betalen. Het betreffende bouwbedrijf zou niet tevreden zijn geweest over de kwaliteit van de geboden diensten.

Peijster kan dat niet bevestigen, maar kan het zich wel voorstellen. “Ik hoor wel vaker dat bouwers niet tevreden zijn over de kwaliteit die Bouwpartners levert.” Ontwikkelaar Isto Nederland noemde het werk van Bouwpartners-personeel onlangs in deze krant nog “geklungel”.

Doorstart

Peijster heeft vernomen dat er achter de schermen wordt gewerkt aan een doorstart. Hij hoopt echter dat het niet zo ver komt. “Eerst de bouw-cao niet toepassen, dan de problemen op de maatschappij afwenden en vervolgens een doorstart maken. Nee, dat zou ik heel erg vinden. Ik hoop eigenlijk dat de werknemers nu eieren voor hun geld kiezen en bij een ander, goed detacheringsbureau of een vaste aannemer gaan werken.”

Peijster vindt overigens dat aannemers ook boter op hun hoofd hebben. “Aan de ene kant maken ze met ons afspraken over een goede cao in de bouw, maar aan de andere kant maken ze ook gebruik van de diensten van Bouwpartners.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels