nieuws

De weg kwijt in de eigen vestzak

bouwbreed Premium

De grenzen tussen draagbare telefoontjes en draagbare computertjes vervagen steeds meer. Geen wonder, want er ligt een wereldmarkt van 30 miljard dollar te wachten. Wie ziet straks nog het verschil tussen een mobiele telefoon en een handzame vestzakcomputer?

Helpers weg. De slag om het borstzakje kan beginnen. In de ring staat de computerindustrie tegenover de fabrikanten van mobiele telefoons. Korter gezegd: de organisers tegen de gsm’etjes.

Terwijl de winkels dit voorjaar worden overspoeld met allerlei nieuwe hebbedingetjes, zoals Ipaq vestzak-pc’s, Palm handcomputers en Nokia-telefoons met Snake-spelletjes, zal het merendeel van deze apparaten nog voor het einde van dit jaar verouderd zijn.

Iedereen in de elektronica-industrie ziet het aankomen: de elektronische ‘zakagenda’s’, zoals organisers van Palm en Psion, groeien uit tot draadloze internettelefoons. Tegelijk transformeren de mobiele telefoons van talloze merken zich in rap tempo tot organisers die het internet op kunnen – ook internettelefoons dus.

De nieuwe apparaten werken niet langer met de slome gsm-snelheid, want daarmee kun je geen bewegende beelden verzenden. Nog dit jaar beschikken de meeste de telefoonmaatschappijen over draadloze gprs-netwerken die tien keer vlotter dan het huidige mobieltje hun gegevens versturen. Het kamp dat erin slaagt voor die snelheid hét apparaatje te bouwen dat de zakenman en de consument als draadloze internettelefoon in hun zak willen dragen, kan beslag leggen op een pot met geld, die kan oplopen tot zo’n 30 miljard dollar – per jaar.

Machtig

Het zijn geen dwergen, die zich in de ring begeven. Aan telefoonzijde draaien machtige partijen zich warm, zoals Nokia, het duo Ericsson & Sony, Philips, Motorola, Texas Instruments en Toshiba.

In de computerhoek verzamelen Palm, Psion en Handspring hun krachten. Maar ook Microsoft wil een vinger in de pap krijgen. Twee keer mislukte een poging van het concern om een besturingssysteem voor zakapparaatjes te lanceren. Deze derde aanval lijkt wel succes te hebben. Talloze computerfabrikanten hebben inmiddels hun vestzak-pc’s uitgerust met het Microsoft-besturingssysteem Pocket PC. Compaq stopte het in zijn succesvolle Ipaq en ook de Jornada’s van Hewlett Packard (HP) worden ermee aangedreven. De marketingaanval van Microsoft heeft marktleider Palm intussen al flink de hoek in gedrukt. Terwijl Palmachtig vestzakcomputers (prijs: tussen 300 en 1000 gulden) vorig jaar nog driekwart van de wereldmarkt in handen hadden, is hun aandeel de laatste zes maanden geslonken tot net nog boven de 50 procent. Daarin zijn de Palmklonen van Handspring en Sony meegeteld. Psion, ooit marktleider, kwijnt weg met zijn Revo en zag zijn marktaandeel dit voorjaar zakken tot onder de 20 procent. Voor Motorola aanleiding om de samenwerking met Psion te verbreken en zelf met internettelefoons op de markt te komen.

Het marktaandeel van de Pocket-pc-apparaatjes, zoals die van Compaq en HP, is in de afgelopen zes maanden juist snel gegroeid tot boven de 35 procent, hoewel ze met een prijs tussen de 1000 en 2000 gulden bepaald niet goedkoop zijn.

Vorige week meldde zich een verrassende nieuwe speler in het strijdgewoel: Intel, fabrikant van computerchips. Het concern heeft miljarden dollars uitgetrokken om zich in te vechten in de telefoonmarkt, waar het tot nog toe geen voet aan de grond heeft.

Intel heeft goede redenen het gevecht aan te gaan. Tegen 2005 zullen er meer vestzakcomputers worden verkocht dan personal computers. Intel is voor driekwart van zijn inkomsten afhankelijk van de pc. Die inkomstenstroom droogt op.

Nu de internettelefoons veel functies van de antieke personal computer zullen overnemen, wil Intel een flinke hap nemen van die groeimarkt. De chip-fabrikant heeft al aangekondigd met een wonderchip te komen, die in één klap alle honderd onderdelen van de huidige gsm-telefoons overbodig maakt. Alle functies zitten gewoon op één chip van slechts enkele vierkant centimeters.

De miljardeninvesteringen ten spijt, noch Intel, noch Microsoft, noch Palm kan het op korte termijn winnen van de telefoonindustrie. Daarvoor is het marktaandeel van de Nokia’s, de Motorola’s en de Ericssons te groot.

Dit jaar verkopen zij meer dan vierhonderd miljoen gsm’s, die 24 miljard dollar omzet in het laatje brengen. Al deze leveranciers hebben internettelefoons aangekondigd.

Tam-tam

De tien miljoen vestzak-computers die dit jaar naar verwachting verkocht worden, zijn daarbij vergeleken geen partij van formaat. Bovendien lopen fabrikanten als Palm en Handspring met hun huidige spullen achter de feiten aan.

Beide fabrikanten brengen dit voorjaar met veel tam-tam organisers uit, waaraan een gsm kan worden gekoppeld. De nieuwe Handspring Edge, een kloon van Palm, is een wondertje van slank design. Maar wie de gsm-module eraan vastklikt heeft ineens een logge en nogal zware bult in zijn handen. En de snelheid is die van een stroperige gsm.

Toch zien het computerkamp kansen om de telefoonindustrie af te troeven. Ook Intel likt zijn vingers af. Leiff Persson, hoofd van de draadloze divisie van Intel zei afgelopen week tijdens een bezoekje aan Amsterdam “Het is voor ons interessanter omzet weg te halen bij de telefoonindustrie, dan bij de handheld pc’s.”

Persson hield een Compaq iPaq omhoog, die boordevol Microsoft-programma’s zit, zoals Explorer, Word en Outlook. “Dit soort apparaten is de toekomst. Vooral zakenlieden en professionals die veel onderweg zijn, zijn bereid veel geld neer te tellen voor mobiele internet-apparaatjes met een groot scherm, hoge communicatiesnelheden en voorzien van bekende software.”

Reageer op dit artikel