nieuws

Corporatie koopt asielzoekerscentrum

bouwbreed

De Groninger woningcorporatie Nijestee heeft asielzoekerscentrum De Ruige Hoek in Haren gekocht. Het is de eerste aankoop in dit segment, zodat Nijestee nu de eerste woningcorporatie is in het bezit van een azc.

Voor de zestig bewoners verandert er niet veel, stelt de nieuwe eigenaar. Zij zouden eind dit jaar al verhuizen naar een nieuw te bouwen centrum in Haren. Tot die tijd blijven zij in het ‘oude’ azc wonen.

Nijestee zal zich in de praktijk vooral bezighouden met de verhuur van het centrum, dat een andere bestemming krijgt. Welke dat wordt, is nog niet duidelijk. Nijestee vindt dat de aankoop past in haar “maatschappelijke opdracht”, aldus directeur P. Euwema. Nijestee richt zich onder andere op het huisvesten van mensen die niet gemakkelijk voor zichzelf kunnen zorgen, een groep waartoe ook asielzoekers horen, meent Euwema. “Bovendien blijven veel asielzoekers in het land. Zij zijn voor ons potentiele nieuwe huurders.”

Azc’s bevinden zich daarbij doorgaans op interessante locaties en de contracten voor deze centra lopen doorgaans na vijf of tien jaar af, zodat na die tijd zo’n toplocatie verder ontwikkeld kan worden, redeneert directeur Euwema.

De corporatie bezit vijftienduizend woningen in Groningen. Nijestee heeft meer azc’s op het oog. De aankoop van andere azc’s in Groningen en omgeving is inmiddels in een vergevorderd stadium, aldus de woningcorporatie. Nijestee wil niet zeggen wat De Ruige Hoek heeft gekost.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels