nieuws

Brug met klimmend platform

bouwbreed

De Poolse aannemer Warbud bouwt met werkplatforms van HEK aan een 490 meter lange hangbrug over de Wisla. Het brugdek telt vier banen, die Warschau met Praski verbinden.

De brug hangt aan een enkele pijler in de vorm van een omgekeerde ‘Y’ en een hoogte van 87 meter. De Wisla-brug vertoont overeenkomsten met de Rotterdamse Erasmusbrug. HEK bedacht voor de laatste oeververbinding hoe de klimmende werkplatforms met de verschillende hoeken overweg konden. Op elk van de twee schuine poten van de Poolse brug klimmen de platforms onder een hoek van 11 tot 13 graden tot een hoogte van 60 meter. Op dat punt gaan de twee poten over in een enkele mast van 27 meter hoog. Een speciale constructie houdt het platform onder elke hoek waterpas.

HEK voorzag leverancier Thyssen Hunnebeck Polska van bouwtekeningen en belastingcalculaties. Over de eerste 45 meter werd de klimmast om de 6 meter verankerd. Daarna maakte de toenemende belasting een verankering om de 3 meter noodzakelijk.

Reageer op dit artikel