nieuws

Boze aandeelhouders van HBG willen via rechter baggerfusie stoppen

bouwbreed Premium

Een groep boze aandeelhouders van HBG gaat de Ondernemingskamer verzoeken een onderzoek te starten naar de handelwijze van het Rijswijkse bouw- en baggerbedrijf. Dat HBG en Ballast Nedam gisteren definitief de handtekeningen onder de fusie tussen hun baggerpoten hebben gezet, weerhoudt de aandeelhouders niet van gerechtelijke stappen.

Tijdens de rumoerig verlopen aandeelhoudersvergadering afgelopen dinsdag liet een groot aantal aandeelhouders al weten de Ondernemingskamer in te willen schakelen. Met een gang naar de rechter hoopten zij de fusie tussen de baggerpoten van HBG en Ballast Nedam nog tegen te kunnen houden.

Nu de bedrijven in allerijl hun handtekeningen onder het fusiecontract hebben gezet, lijkt dat niet meer mogelijk. Niettemin willen de aandeelhouders, onder aanvoering van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), de handelwijze van de HBG-directie laten toetsen.

Onvoldoende

Volgens de aandeelhouders is het bod van zowel Boskalis (op de HAM) als Heijmans (op de bouwtak van HBG) te makkelijk van tafel geveegd. Daardoor zou onvoldoende rekening zijn gehouden met de belangen van de aandeelhouders.

Opsplitsing van HBG zou veel meer aandeelhouderswaarde opleveren, meent de opstandige groep. Boskalis is bereid 1,25 miljard gulden te betalen voor HBG’s baggerbedrijf HAM. Heijmans, dat zich vorige week verrassend mengde in de baggeroorlog, heeft 616 miljoen gulden over voor de bouwpoot van het Rijswijkse concern. HBG is echter niet bereid bedrijfsonderdelen te verkopen. Wanneer alle voorstellen naast elkaar worden gelegd, scheelt dat de aandeelhouders volgens VEB-directeur P. de Vries in totaal 380 miljoen tot 450 miljoen gulden.

De Vries wil overigens niet de indruk wekken dat de VEB onvoorwaardelijk achter het voorstel van Heijmans staat. “Maar”, zegt hij, “we vinden wel dat alle mogelijkheden bekeken moeten worden.”

De VEB-directeur laat weten dat hij de Ondernemingskamer wil verzoeken om de integratie van HAM en Ballast Nedam Dredging voorlopig in de ijskast te zetten. In de tussentijd kunnen dan de biedingen van Boskalis en Heijmans worden onderzocht.

Behalve de VEB overweegt in ieder geval ook grootaandeelhouder Orange Fund naar de Ondernemingskamer te stappen. Vermogensbeheerder W. Burgers zei dinsdag dat ongeveer 60 procent van de aandeelhouders van mening is dat HBG gesprekken moet aangaan met Boskalis en Heijmans.

Reageer op dit artikel