nieuws

Bouwgrond Meerstad in handen speculanten

bouwbreed

Tachtig tot negentig procent van de beoogde bouwgrond van de toekomstige Groningse woonwijk Meerstad blijkt in handen te zijn van speculanten.

Ten oosten van de stad Groningen moeten, deels op het grondgebied van de gemeente Slochteren, vanaf het jaar 2006 achtduizend huizen en een meer van 650 hectare verrijzen. Verantwoordelijk wethouder W. Smink verwacht toch snel tot zaken te kunnen komen, omdat achter de speculanten grote bouwondernemingen schuil gaan.

Eerder lag de gemeente Groningen op een aantal locaties in de stad jarenlang in de clinch met de Twentse aannemersgroep Groningen Beheer alias projectontwikkelaar Mega Vastgoed. Groningen Beheer kaapte steeds strategische percelen bouwgrond voor de neus van de gemeente weg in de hoop bij de geplande bouwprojecten te worden betrokken. Vorig jaar kwam het eindelijk tot een vergelijk, na een jarenlang slepende kwestie; in de nieuwbouwwijk De Held had Groningen om de percelen grond van Groningen Beheer heengebouwd.

Vergelijk

In ruil voor het beschikbaar stellen van de percelen grond aan de gemeente kon Groningen Beheer/Mega Vastgoed toch nog bij enkele bouwprojecten in de stad worden betrokken.

Wethouder Smink heeft er vertrouwen in dat de de gemeente in de planontwikkelingsfase van Meerstad snel tot een vergelijk komt met de speculanten. Zolang Groningen niets ontwikkelt, zitten de speculanten met de in zijn ogen ‘waardeloze’ percelen landbouwgrond in de maag. Als de gemeente geen actie onderneemt, komt in het gebied wat bouw betreft niets van de grond, is zijn redenatie.

Reageer op dit artikel