nieuws

Bouwfonds krijgt toch moeilijkheden met uitbreiding van hoofdkantoor

bouwbreed

De uitbreiding van het hoofdkantoor van Bouwfonds in Hoevelaken is in gevaar. De commissie Ruimtelijke Ordening van de gemeente Nijkerk vindt de plannen te onduidelijk. Bovendien hebben de politieke partijen moeite met de verbreking van de belofte van Bouwfonds om niet meer te bouwen in het Hoevelakense bos, waar het kantorencomplex is gevestigd.

Voor Bouwfonds, wiens financiële tak snel groeit en waarvan inmiddels al tweehonderd medewerkers in noodgebouwen zijn ondergebracht, kwam de kritiek als een bijzonder onaangename verrassing. Zeker omdat het college van burgemeester en wethouders overstag was. De projectontwikkelaar zou de commissie Ruimtelijke Ordening graag extra toelichting over de plannen geven.

Commissielid J. de Beer van Hoevelakens Belang: “Het gaat om een natuurgebied. Bovendien is al drie of vier keer gezegd ‘deze uitbreiding is echt de laatste’. Nu ligt er toch weer een plan waarin er maar liefst 15.000 vierkante meter bij omt. De stroken weiland die langs het gebied lopen, zijn van belang voor de landschappelijke waarde, maar juist daar wil Bouwfonds nu gaan bouwen.”

Om diezelfde landschappelijke waarden is een eerder plan van Bouwfonds uit 1998 afgewezen, zegt een woordvoerder van de projectontwikkelaar. “Om aan de eisen tegemoet te komen, ontwikkelden we een compleet masterplan. Daarin worden de nieuwe gebouwen speels neergezet in het landschap en wordt zelfs extra landgoed aangelegd, als een soort compensatie. Daarover is overleg gevoerd met partijen als Het Gelders Landschap en het Waterschap Vallei en Eem. Het plan voorziet bijvoorbeeld in een groot stuk open water, om verdroging van de bodem in het Hoevelakense Bos tegen te gaan.”

‘Speels’

Volgens commissielid De Beer zijn het ook die ingrediënten geweest die het college van burgemeester en wethouders over de streep hebben getrokken. Maar hemzelf is iets heel anders in het plan opgevallen.

“Er staat in dat er zeven gebouwen komen van drie tot vijf verdiepingen hoog. Dat geeft mij helemaal niet de garantie van een speelse opzet”, zegt De Beer. “En waarom heeft Bouwfonds zoveel kantoorruimte nodig voor een uitbreiding met iets meer dan tweehonderd werknemers? Tachtig vierkante meter per persoon is erg royaal. Bovendien komt er een nieuw bedrijventerrein langs de rijksweg, waar in de toekomst wellicht ook de nieuwe afrit voor Hoevelaken komt te liggen. Daar kan toch ook worden uitgebreid?”, vindt De Beer. “Maar op die vragen is geen antwoord gekomen.”

Ergens anders bouwen dan rond het eigen complex is volgens de woordvoerder van Bouwfonds niet aan de orde. Op een mogelijk vertrek van de projectontwikkelaar uit Hoevelaken loopt hij echter niet vooruit. Eerst gaat Bouwfonds komende week opnieuw met het college van burgemeester en wethouders om de tafel.

Reageer op dit artikel