nieuws

Bouwbedrijven voor de rechter

bouwbreed Premium

De bouwbedrijven IBC en Van Wijnen zijn verwikkeld in een gerechtelijke procedure met de gemeente Eindhoven. De bedrijven zouden grond hebben gekocht op nieuwbouwlocatie Meerhoven zonder medeweten van het stadsbestuur.

Alle bouwpartijen die betrokken zijn bij het plan Meerhoven hebben met de gemeente afgesproken dat de grondaankopen door de gemeente zelf worden verricht. Volgens het stadsbestuur zijn de winsten die hiermee zijn gemoeid hard nodig om het gebied te kunnen exploiteren.

Volgens een woordvoerder van de gemeente hebben IBC en Van Wijnen bevestigd dat ze onderhandelen of onderhandeld hebben met particulieren over grondaankopen op twee locaties. “Dat is in strijd met de Wet voorkeursrecht gemeenten en daarom zijn we naar de rechter gestapt.”

Op één van de twee locaties wil de gemeente een aantal kantoren laten ontwikkelen. Deze plek zal de toegangspoort naar Meerhoven worden. Naar verluidt heeft Van Wijnen een overeenkomst gesloten met een boerenbedrijf dat precies op de plek ligt waar de kantoren over enkele jaren moeten verrijzen. Over de andere locatie wil de gemeente geen mededelingen doen. Ook over de betrokkenheid van IBC bij de aankoop van gronden hult de gemeente zich in stilzwijgen.

De rechter doet medio juli uitspraak in de zaak tussen Eindhoven en de twee bouwers. IBC en Van Wijnen konden gisteren geen reactie geven.

Reageer op dit artikel